Aktuális

Veszettséget mutatott ki egy Szerencs mellett talált rókában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. A veszettség az egyik legveszélyesebb állatról emberre terjedő betegség.

A Szerencs melletti Bekecsen talált rókán látható volt, hogy nem egészséges: imbolygó volt a mozgása, sérültnek tűnt a lába, és hagyta magát néhány lépésre megközelíteni. A Nébih debreceni laboratóriuma megerősítette a veszettség gyanúját. Az eset mintegy 5 kilométerre történt attól a helytől, ahol tavaly februárban találták meg egy másik, veszettséggel fertőzött róka tetemét.

A fertőzött róka miatt a térségben 90 napos ebzárlatot rendel el az állategészségügyi hatóság!

Ami azt jelenti, hogy minden kutyát és macskát elzárva kell tartani, kutyát pedig csak pórázon és szájkosárral lehet sétáltatni. A térségből csak hatósági állatorvosi engedéllyel lehet kutyákat és macskákat kivinni, ha be vannak oltva veszettség ellen.

Vadállatokban a veszettség fő fenntartói a vörös rókák. Magyarországon mintegy 70 000 róka van, a veszettség elleni vakcinázásukat 1992 óta évente kétszer végzi el az állategészségügyi hatóság. A vírus a beteg állat harapásával, marásával terjed, és halálos agy- és gerincvelő-gyulladást okoz emberekben és állatokban is.

A tünetek jelentkezése után a betegséget már nem lehet kezelni,

ezért nagyon fontos a megelőzés, azaz a veszettség elleni vakcinázás.

Ebben a Nébih beszámolója szerint Magyarország kifejezetten jól áll: 2015-ben klasszikus veszettség eset nem volt Magyarországon, és 2016-ban is csak egyet regisztráltak. A szomszédos országok közül Ukrajnában még gyakran előfordul a veszettség, de néhány éve Kárpátalján is megkezdődött a rókavakcinázási program, amelyben Magyarország is segít.

Forrás: origo.hu, borítókép: illusztráció

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.