Aktuális

Nyiri Tibor, a polgármesteri feladatokat ellátó alpolgármester számára is fontos Szerencs közbiztonsága. Ennek érdekében a közelmúltban találkozót kezdeményezett Keresztesi János rendőr alezredessel, a Szerencsi Rendőrkapitányság vezetőjével.

 Keresztesi János arról tájékoztatta az alpolgármestert, hogy az előző évekhez képest csökkent a bűncselekmények száma a városban.

Míg 2016-ban 199, addig 2017-ben 146 eset miatt folytatott eljárást a rendőrség.

A kapitány a közlekedésbiztonságról szólva elmondta, hogy Szerencs központi szerepe miatt a forgalom meglehetősen nagy a városban. Közlekedési gócpontok alakultak ki, amelyek nagyobb odafigyelést igényelnek. Ilyen a Rákóczi Zsigmond Református Általános Iskola és környéke, ahol egyirányúsítást vezettek be, és a Nestlé szerencsi gyára előtti útszakasz, ahol főként a várakozó járművek teremtenek balesetveszélyes helyzetet. A rendőrkapitányság tervez egy-egy célirányos ellenőrzést azokra a szabálysértésekre koncentrálva, amelyek baleseti okként eddig megjelentek.

 A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a település vendéglátó egységeit. A lakosság bejelentésére azonnal reagálnak, és kiemelt hangsúlyt fektetnek a trükkös lopások, valamint a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésére. A helyi polgárőrséggel folyamatos a kapcsolat, szoros az együttműködés és a feladatok ellátásában naponta egyeztetnek Oláh János polgárőrparancsnokkal.

A rendőrkapitányság vezetője a térfigyelő rendszer működéséről is tájékoztatta az alpolgármestert. Szerencsen 2009 óta működik térfigyelő rendszer. Az akkor felszerelt 18 kamerát 2014-ben és 2015-ben további 14-gyel bővítették. Hat rendszámfelismerő kamera is működik, ami a város ki és bevezető szakaszait figyeli. A térfigyelő rendszer végpontja a rendőrkapitányságon van. A kamera felvételei jó szolgálatot tesznek egy-egy szabálysértési ügy felderítésében, mint például az illegális szemétlerakás, garázdaság vagy egy-egy balesetnél is nagy segítséget nyújtanak.

Keresztesi János elmondta, hogy a kamerarendszer megfelelően működik, azonban időszerű lenne a fejlesztése, korszerűsítése. A szakmai szempontokat figyelembe véve hamarosan megtörténik a kamerák egy részének minőségi cseréje.

A térfigyelő helyiség a Szerencsi Rendőkapitányságon © Fotó: Szerencsi Hírek

Mivel véget ért a tanév és megkezdődött a nyári vakáció, napközben egyre több fiatal van Szerencs utcáin. A rendőrség kiemelt feladata, hogy figyelemmel kísérje a fiatalokat és fenntartsa a közterületek rendjét. Ezzel egyidőben elindult az idegenforgalmi szezon, sok turista érkezik a városba. Éppen ezért gyalogos szolgálat jelenik meg a közterületeken. A járőrök azokra a helyekre fókuszálnak majd, ahol a városba látogatók megjelenhetnek: a várkert és környéke, a MÁV állomás és a Volán pályaudvar.

Az idegenforgalmi szezonról Keresztesi János még elmondta, hogy a rendőrség újragondolja a turista rendőrökkel való szolgálatteljesítést turist police néven. Ahogy a korábbi években a Bocskai István Katolikus Gimnázium 11-es rendész diákjai – akik idegen nyelveket beszélnek – segíthetik majd a járőrök munkáját a tájékoztatásban, az intézkedéseknél, a baleseteknél, ott, ahol a rendőrség külföldiekkel kerülhet kapcsolatba.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.