Aktuális

Augusztus utolsó hétvégéjén rendezik meg városunkban a XI. Országos Csokoládé Fesztivált. Az előkészületi munkálatok már javában tartanak. Az alábbiakban beszámolunk az idei fesztivál újdonságairól.

Csider Andor, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója és a fesztivál főszervezője érdeklődésünkre elmondta, hogy a rendezvény programja és technikai előkészületei készen állnak. –Idén saját, pályázati forrásból elnyert hang- és fénytechnikával tudunk magas színvonalú koncertélményt biztosítani – mondta az igazgató.

A sokféle koncert és program mellett a szervezők a gyerekekre is gondoltak. A fesztivál ideje alatt a Kulcsár Anita Sportcsarnokot játékcsarnokká alakítják majd, ahol különféle játékokkal és programokkal tudnak szórakozást nyújtani a legkisebbeknek. Gyermek színházi előadások is lesznek például Süsü a Sárkány vagy Pöttöm Panna, ezen kívül a tavalyi év nagy sikerére való tekintettel idén is lesz minizoo, ami egyfajta kis állatkert. Az idei fesztivál a programokat tekintve is különleges lesz. Csütörtökön hagyományosan a Szerencsi Tankerület által szervezett művészeti gála zajlik majd a várkertben.

Játékcsarnok a X. Országos Csokoládé fesztiválon © Fotó: Szerencsi Hírek

A nap zárásaként a Bekecs Néptáncegyüttes előadását és a Neoton Família nagykoncertjét élvezheti a közönség. Ezekre is érvényesek a bérletek vagy jegyek vásárolhatók. A csütörtöki nulladik nappal tehát már négy naposra bővül a fesztivál. A péntek a hagyományos koncertnap, az ország legnevesebb együtteseinek fellépésével: itt lesz az Anna and the Barbies, a Wellhello, valamint Majka és Curtis is koncertet ad. A szombati megnyitó felvonuláson katonazenekar és katonai díszelgő egység is részt vesz.

A fesztivál területe nem változik: a Rákóczi-várban, a várkertben és a Rákóczi út egy részén lesznek majd a rendezvények úgy, ahogy a korábbi években. A színpadokat is a megszokott helyeken állítják fel a szervezők. A biztonsági beléptető rendszert a tavalyihoz hasonlóan fogják működtetni. A szerencsiek kétnapos karszalagot kapnak szombatra és vasárnapra, amelyért nem kell fizetni. Ezt a névjegyzék alapján egyeztetik majd. A fesztivál kísérőrendezvényei közé tartozik az ulti verseny, a Logiklub versenye és a csokoládé kupa sakkverseny. Idén is készül csokoládészobor, azonban a szervezők még nem árulták el mit faragnak ki csokoládéból. A színes kulturális és zenei programok mellett természetesen idén is főszerepben a csoki lesz.

A Szerencsi Bonbon Kft. a slágertermékek mellett minden éven készül valamilyen újdonsággal. Idén eredeti receptúra alapján készülő egészmogyorós csokoládéval rukkol elő a cég. – A Szerencsi Bonbon Kft. nagy vágya, hogy a Csokoládé Fesztiválra elkészüljön az a háromféle hagyományos 200 grammos mogyorós tej-és étcsokoládé család, amely korábban a ’30-as években is már szerepelt a Szerencsi Csokoládégyár repertoárjában. Így a Szerencsi étcsokoládét 20% -os pörkölt egészmogyoróval és a sima 72%-os étcsokoládét mutatjuk be idén, amiből a háziasszonyok csokoládémázat tudnak készíteni – mondta el Maszler László, a cég termékfejlesztője. Hozzátette: a Szerencsi Bonbon Kft. elkezdte a szaloncukrok gyártását is.

A Szerencsi Bonbon Kft. csokoládéja © Fotó: Szerencsi Hírek

Ezek az édességek a hagyományos rertro ízvilágot ölelik át, újdonságként pedig megjelenik az ír whisky ízű szaloncukor, amelyet 72%-os csokoládéval burkolnak be. A Csokoládé Fesztivál szakmai programja is rendhagyó ebben az évben, a meghívott szakmai vendég a Nestlé Hungária Kft. A nagy múltra visszatekintő Szerencsi Csokoládégyár pedig idén 95 éves lenne. Erre az alkalomra több mint 73 olyan szakembert hívtak el Szerencsre, akik a Szerencsi Csokoládégyárban váltak szakmunkássá.

A XI. Országos Csokoládé Fesztiválon a Szerencsi Bonbon Kft. és a Halász Produkt Kft. közös együttműködésének köszönhetően különleges hűsítő finomsággal is találkozhatnak majd a fesztiválra kilátogatók. – Egy 2017- es nemzetközi kiállításon láttam meg egy 20 féle csokoládé fagylaltot kínáló standot, és ez adta az ötletet, hogy a cégünkkel mi is bekapcsolódjunk a Csokoládé Fesztivál szakmai programjába – mondta Halász Tamás, a Halász Produkt Kft. ügyvezetője. – Hajdú Zoltán cukrászmestert kértük fel, hogy segítsen megvalósítani ezt a fagylaltszenzációt. 20 fajta csokoládéfagylaltot fogunk készíteni, melyhez a Szerencsi Bonbon Kft. termékei adták az inspirációt. A fesztiválon lehet majd kóstolni Szerencsi Konyakmeggy fagylaltot, Figaró fagylaltot, Macskanyelv fagylaltot, Citrusliget fagylaltot, és a Szerencsi Retró ízű fagylaltot.

A Szerencsi Bonbon Kft. és a Halász Produkt Kft. közösen készített fagylaltja © Fotó: Szerencsi Hírek

Ezenkívül még 15 fajta csokoládéról lesz szó. Minőségi anyagokkal dolgozunk, a legtöbb fagylalt ugyanis 72%-os csokoládétartalommal készül. A fagylaltok a csokoládék mintájára készülnek, tehát az édességekben fellelhető ízek megtalálhatóak majd a fagyiban is – tette hozzá Halász Tamás. Minden adott tehát ahhoz, hogy kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a hozzájuk legközelebb álló programot, hiszen koncertekben, kulturális rendezvényekben és csokoládéban nem lesz hiány az idei fesztiválon.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.