Aktuális

A kórházakban is alkalmazott szájmaszkok nem arra lettek kifejlesztve, hogy viselőiket megóvják, hanem arra, hogy ők ne terjesszenek tovább vírusokat, baktériumokat.

Szakemberek többször nyilatkozták a napokban, hogy egészséges embereknél felesleges a szájmaszk viselése. Ha így van, miért látjuk mégis akár az egészségügyi intézményekben is?

Amennyiben kórházban, rendelőintézetben orvosi szájmaszkot viselő dolgozót lát, az azért van, hogy ne adjanak át kórokozókat a beteg, legyengült immunrendszerű betegeknek, vagy épp nyílt sérülésekkel rendelkező pácienseknek. Amennyiben fertőző betegségük van, kötelező viselniük a maszkot.

Az orvosi maszk ugyanis a kilélegzett levegőt és a szájak közvetlen közelében lévő nagyobb cseppeket szűri. Dr. Jakab Ferenc virológus az MTVA Híradónak elmondta.

„Ezek a maszkok nem simulnak teljes egészében az arcra, sok hézag, sok lyuk van az arc és a maszk között, illetve maga a szerkezete is sokkal szellősebb, tehát az apró cseppeket nem szűri meg, ezért ez a maszk nem elsősorban azoknak ajánlott, aki védelmet szeretne a vírus ellen”.

A professzor hangsúlyozta: egy szimpla orvosi maszk nem nyújt megfelelő védelmet a vírusokkal szemben, ugyanis ezeket a védőfelszereléseket nem erre a célra találták ki.

A belélegzésnél védelmet nyújtó maszkok is léteznek, amelyek a levegőben kisebb cseppekben terjedő kórokozók ellen is hatékonyak, illetve az orvosi maszkokkal szemben tökéletesen zárnak. Az úgynevezett FFP3-as egészségvédelmi maszkot használják a laboratóriumokban és különböző, veszélyes anyagokkal dolgozó üzemekben is.

ffp3 maszk illusztracio 2

(FFP3-as egészségvédelmi maszk, Fotó: David McNew / Getty Images )

A fentiek ellenére az orvosi maszkok használatának is lehet jelentősége, azonban a fertőzött betegeknek (minden légúti fertőzésben szenvedőnek), és nem az egészségeseknek kellene viselniük.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt hangsúlyozta továbbá, hogy amennyiben valaki járványos területen járt és betegnek érzi magát, inkább hívja fel háziorvosát, és lehetőség szerint ne menjen el a rendelőbe. A zsúfolt helyek elkerülésével csökkenthető a fertőzés továbbadásának és a járvány terjedésének esélye.

Amennyiben betegként mégis kapcsolatba kerülünk másokkal, a legtöbbet úgy tehetjük védelmükben, ha betartjuk az általános higiénés szabályokat: ne tüsszentsünk vagy köhögjünk a levegőbe, más emberekre, továbbá rendszeresen mossunk kezet. Az egészségesek kézmosás nélkül ne nyúljanak a szájukhoz, szemükhöz. Ez azonban nem csak a koronavírus miatt, hanem valamennyi légúti fertőző betegség (pl. influenza) esetén fontos szabály.

(Forrás: MTI/Hirado)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.