Aktuális

Lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől, az erről szóló nemzetközi egyeztetések folyamatban vannak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. Magyarország területére csak magyar állampolgárok léphetnek majd be.

Orbán Viktor az operatív törzzsel folytatott hétfő reggeli egyeztetés után bejelentette azt is, hogy hétfő éjféltől

a rendezvényeket általánosan betiltják, sporteseményeket zárt kapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, ha vállalják a szervezők.

De legjobb, ha úgy se - fogalmazott a miniszterelnök.

Ma éjféltől bezárják továbbá a szórakozóhelyeket, a mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be. Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivételt jelentenek az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák

- ismertette a miniszterelnök.

Azt mondta: Magyarország eddig a járvány első szakaszában, az egyedi megbetegedésekében volt, a következő napokban azonban át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába. Hozzátette:

bármekkora a veszély, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Most is ezt kell tenni

- hangsúlyozta Orbán Viktor, és azt kérte, a közös cselekvés és a nemzeti összefogás útját járják ebben a helyzetben.

(Üresen konganak az éttermek és a terek Velencében, Fotó: Manuel Silvestri / Reuters)

A kormány azt javasolja, hogy a koronavírus-járvány miatt a családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el az emberek. A kormányfő hozzátette,

az idős embereknek, szülőknek, nagyszülőknek azt üzenik: ők különösen ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért kérik, legyenek rendkívül óvatosak.

Ez a vírus rájuk nézve különösen veszélyes - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Gyors intézkedések jönnek

Az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egyszerre, és nem is egy időben. Vannak a gazdaságnak olyan szektorai, mint a turizmus, a vendéglátás és a szolgáltatások, ahol a baj már sajnos bekopogtatott az ajtón. Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek most az a feladata, hogy a már most bajba jutott ágazatok képviselőivel konzultáljon, javaslataikat, kéréseiket begyűjtse, és a következő napokban gyors intézkedéseket hozzunk a megsegítésükre.

Mivel magyar emberek munkahelyét fenyegeti elsősorban a veszély, ezért a következő hetekben a munkahelyek megvédésére fogunk összpontosítani.

Nagyon komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti Magyarországot, ezért a kormányfő arra kér minden munkaadót és minden munkavállalót, hogy tegyenek személyes erőfeszítéseket munkahelyük megtartása érdekében – fogalmazott Orbán Viktor. A koronavírus-járvány gazdasági következményei a központi kormányzati költségvetési és gazdasági terveket is felül fogják írni – figyelmeztetett a miniszterelnök.

Monetáris eszközök is jöhetnek

Ismertette, hogy a költségvetést minden szinten újra kell tervezni. Ennek a munkának a koordinálása Varga Mihály pénzügyminiszter feladata.

Az intézményi és az önkormányzati költségvetések újratervezési támpontjait napokon belül meg fogjuk adni, a magyar gazdaság megsegítését szolgáló intézkedések kidolgozása pedig folyamatban van.

Szeretném önöket tájékoztatni arról is, hogy felvettem a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Bank elnökével, mert más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is szükség lesz a költségvetési eszközök mellett monetáris eszközökre is a válság kezelése érdekében. – Itt tartunk most, március 16-án – mondta a Parlamentben Orbán Viktor.

(Forrás: Origo, borítókép: Krizsán Csaba / MTI)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.