Aktuális

Orbán Viktor miniszterelnök április 9-én bejelentette, hogy a korábban elrendelt kijárási korlátozásokat -annak visszavonásáig- meghosszabbítja, egyúttal felhatalmazta a polgármestereket, hogy a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés érdekében a saját településükre további szigorító szabályokat alkothatnak és vezethetnek be.

Felelősséget érezve a szerencsi és ondi emberek egészségének a megőrzéséért a lakosság védelmében április 10-én 8 órától április 13. (hétfő) 24 óráig elrendelem Szerencsen a Rákóczi-vár és a várkert és a Tatay Zoltán Sporttelep lezárását. A piacra, az üzletekbe és intézményekbe történő bejutás és ott tartózkodás során, valamint a közterületeken egymástól 2 méteres távolságot tartsák meg.

A kijárási korlátozás szabályai szerint a közös háztartásban élők kivételével mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, ezért tilos a közterületeinken történő gyülekezés, az utcáinkon a csoportosulás.

(A várkert bejárata mától zárva van © Fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek)

A kormányrendelet alapján az üzletek korlátozottan tartanak nyitva. Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyag-töltőállomás kivételével 15 óra után 6 óráig csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak, tehát délután három után a dohányboltok is zárva tartanak.

Húsvét szombatján várhatóan nagyobb lesz a forgalom a nyitva tartó boltokban, ezért arra kérem városunk lakóit, hogy az élelmiszerek beszerzését az idősebb korosztályhoz tartozók (65 év felettiek) kerüljék, a közös háztartásban élők közül pedig csak egy fő menjen el vásárolni. A helyi operatív tanács javaslata alapján április 11-én (szombat) úgy szabályoztam a szerencsi piacon történő vásárlást: a 65 év alattiak reggel 6-tól 9 óráig, míg a 65 év felettiek 9 és 12 óra között tartózkodhatnak az árusító helyen.

Kérem, hogy az otthonukat alapos indokkal elhagyók viseljék az önkormányzatunk által küldött szájmaszkot, a használatát követően gondoskodjanak annak mosásáról, fertőtlenítéséről.

Az idei húsvét más lesz, mint az eddig megszokott, hiszen a járvány átalakította életünket. Ezért arra kérem a családokat, hogy ne keljenek útra rokonlátogatásra és az idén ne fogadjanak vendégeket! A kapcsolattartásra használják a digitális technikát, a videóhívást, a telefont, a közösségi médiát, mert ezek biztonságos eszközök a fertőzés elkerülésére. Külön hívom fel a figyelmet az idős emberek védelmére, hiszen ők vannak legjobban kitéve a betegség súlyos következményeinek. A fiatalabbak, a rokonság most ne látogassa őket, a rászorultak ellátásáról az önkormányzatunk gondoskodik.

Kérem településünk lakóit a kijárási korlátozás szabályainak és az általam hozott óvintézkedéseknek a szigorú betartására, amit a rendőrség és polgárőrség húsvéthétvégén fokozottan ellenőriz.

Ezúton is köszönöm a szerencsieknek és az ondiaknak a fertőzésveszély csökkentésében tanúsított megértő és segítő együttműködését és bízom abban, hogy ezzel hozzájárulunk legfőbb kincsünk, az egészségünk megőrzéséhez és a koronavírus-járvány terjedésének a mérsékléséhez.

(Forrás: Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.