Szabadidő - Életmód

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkuma a tropikus területek kedvelt fűszernövénye. Főként Kínában, Indiában, Indonéziában és Dél-Amerikában termesztik.

Sárga festékanyagot tartalmaz, ezért „indiai sáfránynak” is szokták nevezni. A két növény közötti hasonlóságot már Marco Polo is feljegyezte, és a kurkumát ajánlotta a sáfrány helyettesítésére. Gyógyászati célokra és fűszerként elsősorban gyökerét alkalmazzák, de Ázsiában előszeretettel fogyasztják még virágait és hajtásait.

Leveleit gyakran halételek ízesítésére használják. A kurkumát az Indiai konyha már i.e. 3000 évvel alkalmazta. Nyugaton inkább csak ételszínezékként terjedt el. Az élénkvörös színű kurkuma őrlemény kis mennyiségben narancsra és gyömbérre emlékeztető zamatot kölcsönöz ételnek, ám töményen kissé kesernyés. A világszerte ismert és kedvelt Currys fűszerkeverék, valamint a Worchester mártás fontos alkotórésze. Kellemes ízt és színt biztosít a párolt rizsnek, a húslevest pedig aranysárgává varázsolja.

Az indiai gyógyá-szatban emésztés serkentőként, lázak, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen használják. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsav termelést. Jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok kiürítését a belekből.

A kínai gyógyászatban a vérkeringés javítására is alkalmazzák. A kurkuma hatóanyagai gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a szívinfarktus- és trombózisveszélyt. Vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére is javasolják. Különösen hatékony ízületi gyulladás (arthritis), degeneratív ízületi betegség, reumás jellegű ízületi gyulladás esetén. A kurkuma a boka, a térd, a csípő, a hát és a csukló ízületi fájdalmait is csökkenti, ezzel együtt az ízületben lévő gyulladást is lehúzza.

Fogyaszthatjuk fűszerként, bár ennek akkor van hatása, ha rendszeresen ízesítjük vele ételeinket. Ebben a formában kiváló megelőzés szempontjából. Ha már kialakult ízületi problémánk van, akkor nagyobb dózisban étrend-kiegészítőként vehetjük magunkhoz, amit célszerű kúraszerűen fogyasztani.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: Legfontosabb alkalmazási területe a cickafark teának a női bajok gyógyítása. A beküldők közül Stark Erzsébet, 3902 Szerencs-Ond, Jókai u. 4. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mire alkalmazzák a kurkumát a kínai gyógyászatban? Megfejtéseiket március 16-ig postázzák cí- münkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

Fotó: inran.it

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.