Szabadidő - Életmód

Az egyik leggyakrabban használt fűszernövényünk a petrezselyem, ám azt kevesebben tudják, hogy kúraszerűen fogyasztva számos gyógyhatással is rendelkezik.

Kiváló antioxidáns és immunerősítő, megszépíti a bőrt, jó szolgálatot tehet cukorbetegség esetén is. Levesbe rakjuk, húsokra szórjuk, mártást csinálunk belőle, vagy éppen díszítésre használjuk: a petrezselyem gyakori szereplője az étkezéseinknek, ezzel pedig egészségünket is óvjuk, ugyanis hatékony gyógynövény, amit érdemes akár kúraszerűen is fogyasztani.

A petrezselymet már az ókori görögök és rómaiak is gyógynövényként tisztelték, Nagy Károly egyenesen előírta a termesztését. Minden része, a gyökere, szára, levelei és virágai is tartalmaznak egészségvédő hatóanyagokat, A-, B- C-, E- és K-vitaminokat, foszfort, kalciumot, vasat, illóolajakat, valamint antioxidáns flavonoidokat. Mivel a petrezselyem hatékony vízhajtó, fogyasztásával elősegíthetjük a hólyag és a vesék megtisztítását, valamint megelőzhetjük a vesekő és a húgyúti fertőzések kialakulását. Mindemellett, fokozza az anyagcserét, ezáltal hozzájárul a salakanyagok gyorsabb távozásához, és a vastagbél méregtelenítéséhez. A máj működésének javításával is támogatja a szervezet természetes méregtelenítő funkcióit, míg a benne található nagyobb mennyiségű klorofillnak köszönhetően részt vesz a káros mikroorganizmusok (gombák, baktériumok) semlegesítésében.

Ha rendszeresen eszünk nyers petrezselyemlevelet és szárat, enyhülni fognak a gyomorpanaszaink, megszabadulhatunk a puffadástól, valamint a visszatérő hányingertől. Érvédő tulajdonságát erősíti, hogy a petrezselyem csökkenti a magas vérnyomást, szabályozza a vérkeringést, segít megelőzni és kezelni az érelmeszesedést. Erős illatú ételek (pl. fokhagyma) fogyasztása után érdemes levelét rágcsálni vagy főzetével öblögetni, ami étkezések után friss leheletet is biztosít, egyúttal elpusztítja a szájban elszaporodó baktériumokat.

Vitelki László, gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: A Mate tea spanyol elnevezése: Yerba Mate. A beküldők közül Gálházi Gézáné, 3900 Szerencs, Bakó u. 7. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: A petrezselyem melyik része tartalmaz egészségvédő hatóanyagokat? Megfejtéseiket április 13-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.