Szabadidő - Életmód

A mezei katáng vagy vad cikória vadon termő gyógynövényünk, szinte mindenhol előfordul hazánkban, parlagokon, utak mentén, gyomtársulásokban.

Égszínkék virágairól, és a még téli időszakra is megmaradó felálló szármaradványokról könnyen felismerhető. Virágai szép időben reggel nyílnak és a napraforgóhoz hasonlóan követik a nap járását Népies nevei: vad cikória, katángkóró, napra-néző, napra-járó, bodácskóró.

A mezei katáng nemesítésével hozták létre a gyökeréért pótkávénak, a leveléért salátának termesztett változatokat. Ezt a növényt, mint vadon termő fajt már az ókorban a görögök és rómaiak is ismerték illetve használták, de termesztették is.

A növény gyökere egy inulin nevű, cukorszerű anyagot halmoz fel, amely a termesztett cikóriában nagyobb arányban fordul elő, mint az erősebben fásodó gyökerű mezei katángban. A megpörkölt gyökerek jellegzetes színét és ízét a cukortartalom karamellizálódása okozza.

A levelek cikória-, kávé- és klorogénsavban, valamint keserűanyagokban gazdagok. Ezen hatóanyagoknak tulajdonítható máj- és epeműködést serkentő, illetve vízhajtó hatása. A keserűanyagoknak köszönhetően étvágytalanság kezelésében is jó hatású, a vér koleszterinszintjét pedig enyhe mértékben csökkenti.

Máj- és epehólyag-bántalmakban szenvedőknek tea formájában javasolt a fogyasztása. Más májvédő hatású gyógynövények, így a máriatövis, az édesgyökér vagy a gyermekláncfű mellett a katángkóró is a méregtelenítő teakeverékek egyik alkotóeleme lehet. Mivel serkenti az epe termelődését, nehezen emészthető, zsíros táplálékok mellé akár közvetlenül, akár utólagosan fogyasztva is javasolható a szárított, vagy friss növényi levelekből vagy a gyökérből készült forrázat.

Vitelki László, gyógynövénybolt, fotó: wikipedia

Legutóbbi játékunk megfejtése: Gyógyászati célokra a hússzínű golgotavirág zöld növényi részét használják. A beküldők közül Maros Miklósné, 3900 Szerencs, Kossuth u. 19/a. 2/1. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben.  Új kérdésünk: Milyen népies neveit ismerjük a mezei katángnak? Megfejtéseiket december 7-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.