Európa talán legismertebb és legkedveltebb gyógynövénye az orvosi kamilla, amit számos házi praktika során alkalmazhatunk. Már az ókori egyiptomiak és görögök is felhasználták gyógyításra, a növény tiszteletét jelzi az is, hogy isteneiknek áldoztak vele.
Az ízek birodalma
Az édes íz szeretetét szinte már az anyatejjel magunkba szívjuk, így nem meglepő, hogy a kellemes ízélmény iránti vágy a legtöbb embernél megmarad egy életen át. Az életkor előrehaladtával az ízlelőbimbók száma csökken. Ezzel függ össze, hogy a gyerekek sokkal érzékenyebben reagálnak az ételek ízére.
Receptklub: ezt süsd meg!
Gasztro rovatunkban az almás habos piskóta elkészítési módját ismertetjük meg olvasóinkkal!
Nemcsak fűszer, gyógyszer is: a fahéj
A fahéjfa kérgéből készül népszerű fűszerünk a fahéj. Indiából, Sri Lankáról származik. Már az ókorban is nagyon keresett volt, az I. században 35 dkg fahéj értéke 5 kg ezüst értékével vetekedett.
Szupertáplálék a kaptárból: a virágpor
A méhek a virágport a nektár begyűjtésekor szedik össze és hátsó pár lábukon található pollengyűjtő kosárkáikban szállítják a kaptárba táplálékként. Azáltal, hogy a virágok bibéin megjelenő hímivarsejteket a méhek összegyűjtik és saját enzimjeikkel tovább érlelik, tulajdonképpen a koncentrátumok koncentrátumát hozzák létre.
Lakjunk jól, de ne együk túl magunkat az ünnepek alatt!
A GYERE – Gyermekek Egészsége Program a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) vezetésével már második éve segít a szerencsi gyermekek egészségtudatos életmódjának kialakításában, mellyel a gyermekkori elhízás megelőzését kívánják elérni. A három évig tartó programban a város teljes 0-18 év közötti lakossága, összesen 2259 gyermek vesz részt.
A hét gyógynövénye: a gyömbér
A gyömbért a Távol-Keleten több mint 3000 éve ismerik és használják mint gyógy- és fűszernövényt. A hagyományos kínai gyógyászatban és az indiai Ájurvédában is fontos szerepet tölt be a betegségek kezelésében, valamint a test és a lélek harmonizálásában, ugyanis egyensúlyt teremtő alkotórésznek tartják.
Receptklub: almás pite
A rovatunkban ezúttal Beregi Zsuzsanna olvasónk osztja meg velünk kedvenc almás pite receptjét
A gabonák szerepe az egészséges táplálkozásban
Táplálkozásunkban a gabonafélék már ősidőktől fogva fontos szerepet töltenek be. Az összes energiabevitelünk közel felét fedezik, emellett mint vitamin-, ásványi anyag és élelmi rostforrásként jelentős a szerepük az étkezésben. Előnyös tulajdonságaik elsősorban a teljes gabonaszemből származnak. A GYERE Szerencs programban résztvevő gyerekek novemberben megismerkedhetnek ezzel a sokoldalú élelmiszerrel.
Egzotikus gyógynövényekkel egészségünkért: a ginzeng
A ginzeng a Koreai-félsziget északi, és Kína északkeleti részének (Mandzsúria) magashegyi vidékeiről származik, ma már többnyire termesztett növény, de néhol vadon is előfordul. Gyökerei elágazók, a főgyökérből vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek erednek.