Aktuális

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kijárási korlátozást vezetünk be Magyarország egész területére március 28 és április 11 között. A lakóhely csak alapos okokból hagyható el – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában az operatív törzs ülését követően. A miniszterelnök elmondta:

ez nem kijárási tilalom, az intézkedés észszerű és arányos, a boltba, gyógyszertárba, orvoshoz, munkába továbbra is lehet járni.

Nemzetközi példák alapján hoztuk meg a döntést, alapvetően a bajor eljárásból indultunk ki, de ez egy kicsit szigorúbb – tette hozzá. Elmondta: hogy

a 65 év felettiek napközben 9 és 12 óra között látogathatják a gyógyszertárakat, drogériákat. A cél, hogy az időseket szétválasszák a fiatalabb, lehetséges vírushordozóktól.

(Orbán Viktor: Kijárási korlátozás jön szombattól - Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Egytizedére csökkent a kontaktusok száma

Orbán Viktor elmondta, ha a kontaktusok száma lecsökken, akkor a járvány terjedése is lecsökken. A kormányfő arról is beszélt, hogy folyamatosan információkat gyűjtenek arról, hogyan alakul az emberek élete. Volt olyan kérdőív, amiből 100 ezer visszajött.

Az eddigi korlátozások eredményesek voltak, a járvány előtt 500 ezer volt az emberi kontaktusok száma, és ez leesett 50 ezerre.

A magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések számát egytizedére csökkentették. Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy továbbra is lehet a gyerekeket iskolába vinni kis csoportokban. Az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat.

Ki lehet menni a szabadba, de nem lehet csoportosulni

- tette hozzá. Most nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket, hanem azt kell elnyerni, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteni kell a szabályokat - tette hozzá. A rendőröknek is együtt kell működni az emberekkel - mondta a kormányfő. Szabálysértésnek minősül, ha valaki megsérti a rendelkezéseket.

(Forrás: Origo / MTI, borítókép: illusztráció)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.