Közélet

A Magyarország Felfedezői Szövetség táborának egyik állomása volt a szerencsi Rákóczi-vár. A gyerekek augusztus 1-jén érkeztek városunkba és egy teljes napot töltöttek a történelmi falak között.

Szerencs Város Önkormányzata nevében a résztvevőket Oleárné dr. Kádas Marianna címzetes főjegyző köszöntötte. Beszédében örömének adott hangot, hogy az egyik állomás a szerencsi vár, hiszen itt rengeteg élménnyel és történelmi tudással gazdagodnak a fiatalok.

Oleár Zalán, a Magyarország Felfedezői Szövetség vezetőképző táborának az irányítója érdeklődésünkre elmondta, hogy a 34 éves szövetség célja a szülőföld, a haza felfedezése, nemzeti értékek és hagyományok megőrzése, továbbá a közösségi élet ajándékosztó erejének építése. Hozzátette, rendszeresen szerveznek a gyerekeknek táborokat, felfedezőutakat, pályázatokat és különböző rendezvényeket. A téma, ami köré az idei tábor szerveződött a Rákóczi-szabadságharc, illetve az 1848–49-es forradalomi események.

„A helyszín igazából adta magát, a Rákóczi-vár tökéletes választás volt, hogy a gyerekek megismerjék a dinasztia teljes történetét” – mondta Oleár Zalán. Hangsúlyozta, a tábor egy héten keresztül tart, ami alatt a térség több nevezetességét is felkeresik.

Gyerekek a Zempléni Múzeumban - Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek

Csicsai Eszter táborvezető kérdésünkre elmondta, hogy az idén 55 gyermekkel kezdték meg a tábort, közölük sokan Felvidékről és Erdélyből érkeztek. „Rengeteg visszajáró táborozónk van, ezt nagyon jó látni. Ez nekünk fontos, hiszen belőlük idővel táborvezetők válnak. Visszajelzések terén is nagyon jól állunk, az erdélyiek körében rendkívül népszerűek vagyunk, a korlátozott létszám miatt igazi verseny alakul ki, hogy ki jöhet Magyarországra” – mondta Csicsai Eszter. Hozzátette, jó irányban halad a szövetség jövője, rengeteg lelkes fiatalokból álló gárda verbuválódott össze, nagyon sok potenciált lát bennük.

A gyerekek egy teljes napot töltöttek el városunkban, felfedezték a Rákóczi-várat, megtekintették a Zempléni Múzeum tárlatát, a nap végén pedig számháborút vívtak a várkertben.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.