Oktatás - Nevelés

A Magyarság KicsiNagykövete kihívása arra összpontosít, hogy támogassa a diákok személyes fejlődését, ösztönözze kreativitásukat és segítse tehetségük kibontakozását. Célja, hogy pozitív eredményeket érjenek el, elismerést kapjanak, sikeresebben tanuljanak, és büszkék legyenek önmagukra és identitásukra.

A műveltségi, kreatív és kincskereső feladatokkal fűszerezett kihívás kiváló alkalmat kínált arra, hogy a 10-12 éves, 4-6. osztályos diákok tesztelhessék tudásukat, miközben minőségi időt töltöttek családjaikkal, felkészítő tanáraikkal, vezetőikkel és példaképeikkel. A kreatív feladatok megoldása során a résztvevőik nemcsak lakóhelyük, hanem Magyarország kulturális és történelmi értékeit is felfedezhetik. A gyerekek először a saját vármegyéjükön belül versenyeztek, a legjobbak később az országos döntőben mérhetik össze tudásukat a Magyarság KicsiNagykövete címért, valamint a Magyarság Agrár, Kultúr és Sport Attaséja címekért.

Vármegyénk díjazottjait november 20-án Strack Marika, a program ötletgazdája köszöntötte a Szerencsi Középiskolai Kollégiumban. Beszédében elhangzott, hogy a régióból közel 2000 gyermek nevezett, akiknek több fordulón keresztül kellett bizonyítaniuk tudásukat. A későbbiek során a 100 legjobb már személyre szabott feladatokat kapott. A döntőbe végül 30 gyermek került be, akik közül hatan mehetnek tovább az országos megmérettetésre.

A szerencsi díjátadó. Fotó: Nagy István

Az okleveleket és az ajándékokat Szabó Árpád, a Szerencsi Tankerületi Központ igazgatója, valamint a tavalyi győztes, Varga Boglárka Csenge adta át vármegyénk, Borsod-Abaúj Zemplén legeredményesebb döntőseinek:

  • követ: Zsuga Zara Ildikó (Hernádnémeti)
  • agrár attasé: Ruszkai Botond Koppány (Mád)
  • sport attasé: Korhut Ádám (Rátka)
  • zöld attasé: Dibás Heidi (Tállya)
  • kultúra attasé: Juhász Viola (Mád)
  • különdíjas: Szepesi Dorka (Mád)

A Szerencsi Hírek kérdésére az ötletgazda elárulta, hogy a programot a koronavírus-járvány idején álmodta meg. „Az első évben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét céloztam meg egyfajta pilot projektként, ami tökéletesen sikerült” – mondta Strack Marika. Hozzátette, az a céljuk, hogy minden vármegyében megtalálják azt a tehetséget, aki utána képviseli majd az adott régiót. „Meglepő módon remekül csinálják a gyerekek, a tavalyi győztesek közül akad olyan, aki azóta is folyamatosan a dolgozik” – folytatta az ötletgazda.

Az esemény zárásaként környezetbarát, lebomló lufikat engedtek fel. Fotó: Nagy István

Hangsúlyozta, a követek találkoznak a városvezetőkkel, akiknek bemutatják ötleteiket, népszerűsítik a vállalkozói klubokat és különböző előadásokat tartanak. „Ebben az évben már átléptük az országhatárokat is. Székelyföldön idén megvalósítottuk az első kísérleti programunkat, és a szerencsés gyerekek díszvendégként jelen lesznek az éves projekt záróeseményén” – tette hozzá Strack Marika. A szerencsi esemény végén a résztvevők környezetbarát, lebomló lufikat engedtek fel.

Az ünnepélyes záróeseményt november 30-án rendezik meg a budapesti Nemzeti Múzeumban.

Borítókép: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei díjzatottjai. Fotó: Nagy István

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.