Szabadidő - Életmód

A vanília a kosborfélék családjába tartozó mexikói eredetű kúszónövény, a vaníliacserje termése. Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos, ma már Madagaszkáron termesztik, innen származik a legjobb minőségűnek tartott bourbon vanília.

A világ egyik legdrágább fűszere, nem véletlenül, hiszen az ültetvényeken termesztett vaníliát kézzel, bambuszpálcikával porozzák be. Legelőször Mexikóban termesztették az aztékok, akik gyógyszerként és parfümként használták, valamint a csokoládét is vaníliával ízesítették.

Európába a 16. században jutott el a spanyoloknak köszönhetően, ekkor még csak igazán gazdag emberek engedhették meg maguknak. A középkorban az orvostudomány potencianövelőként tartotta számon, ma már inkább aromaterápiás kezeléseknél használják.

Kellemes, édeskés illata miatt a kozmetikai ipar kedvelt alapanyaga, rengeteg parfüm, testápoló, szappan tartalmazza. Többnyire édességek fűszere, krémek, fagylaltok, gyümölcsök kiegészítője, legjobban a tejszínes, almás, epres, barackos édességekhez illik. Mivel kissé kesernyés, illatában viszont édes, jól illik kávéhoz, csokoládéhoz és a mákhoz is nagyon jól passzol, de érdemes kísérletezni vele húsokhoz is. Hosszabb időre a terméseket zárt edényekben, cukorban teszik el, a cukor átveszi az aromát, és továbbadja az élelmiszereknek.

Legértékesebb fűszer a vanília-kivonat, amelyet alkohol extrahálással állítanak elő. A termések szétdörzsölve, finomra felaprítva közvetlenül is hozzáadhatók az ételekhez.

Vitelki László, Gyógynövénybolt, címlapfotó: Getty Images

Legutóbbi játékunk megfejtése: A tárkony főként az emésztésre hat gyógynövényként. A beküldők közül Zemlényi Lászlóné, 3900 Szerencs, Bocskai u 7. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mikor jutott el Európába a vanília? Megfejtéseiket október 5-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.