Aktuális

A koronavírussal összefüggésben felállt operatív törzs szerdán a kormány asztalára tette javaslatait, a kormány pedig megfontolta azokat és döntött.

Rendkívüli jogrendet hirdetett és veszélyhelyzet elrendeléséről döntött mai ülésén a kormány. Ezt az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt mondta: „Azok a döntések, amiket a kormány meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében.”

A legfontosabb intézkedések:

  • Beutazási tilalom lesz Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyarokról van szó. Rájuk azonban két hetes otthoni karantén vár, például sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek le; a karanténokról szóló határozatokat a határon megkapják.
  • A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal visszaállítják a határellenőrzést; a repülő-, vonat- és buszjáratok fogadását Olaszországból leállítják szerda éjféltől; onnan csak a magyar állampolgárok bejutását biztosítják, de ez minden érintett határszakaszon személyi ellenőrzést jelent.
  • Szankciókkal sújtják a valótlan nyilatkozatokat tevőket, és azokat is, akik megszegik a karantént.
  • Bezárják az egyetemeket, csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől; az egyetemi oktatás csak távoktatásként történhet.
  • A 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják. Ez a gyárakra, munkahelyekre, éttermekre és bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, a szórakozóhelyekre, mozikra és színházakra azonban igen, függetlenül a nézők számától. Zárt kapus meccsek lesznek a futballban is.
  • Azt egyelőre nem tudni, az intézkedés érinti-e a templomi miséket, erről egyeztetések folynak. A döntés nem vonatkozik az Országgyűlésre, mert annak „háborúban is ülésezik és üléseznie kell”, mondta Gulyás Gergely.
  • Felfüggesztik a Határtalanul programot.
  • Az iskolálnak megtiltják a külföldi kirándulásokat.
  • A diákok nyári kéthetes külföldi nyelvtanfolyamát is egy évvel elhalasztják.
  • A technikai rendelkezéseket is könnyítik, így például a lejáró okiratokat (például személyik, jogosítványok) nem kell addig megújítani, amíg fennáll a vészhelyzet, azok érvényesek továbbra is.

A következő órákban és napokban kormányrendeletek fognak megjelenni, amelyek Gulyás szerint egyértelműen tisztázzák a helyzetet.

(Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Újságírói kérdések:

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, a közlekedési korlátozás szerda éjféltől érvényes, a kint ragadt magyaroknak a külképviseleteken kellene jelentkezniük.

Az Olaszországból, illetve Kínából, Iránból és Koreából hazatérő magyarokra otthoni karantén vár, kivéve azokra, akikkel kapcsolatban orvosi okokból indokolt a kórházi vesztegzár.

A vegyesházasságokkal kapcsolatban elmondta, egyelőre "csak magyar állampolgárok jöhetnek be Magyarországra" a kormányálláspont.

A sportrendezvényekkel kapcsolatban - mint tisztázta - a létszámkorlát az irányadó.

Arra reagálva, hogy a háziorvosoknak meddig kell védőfelszerelésben dolgozni, azt mondta, nem szükséges változtatni a szabályozáson, maszkból - "félálarcból" - pedig van elég. Azt még hozzátette, 120 ezer maszk áll Hamburgban, amit Magyarország megrendelt, de Németország teljes exporttilalmat léptetett életbe.

Az otthoni karantén betarthatóságával kapcsolatban tisztázta, a rendőrség ellenőrzi azt, a hatóság pedig eljár a szükséges esetekben, a belügy intézkedik, ha nyomkövető felszerelését tartja szükségesnek. Arra nem tudott válaszolni, hogy kapnak-e jeladót az otthonmaradásra kötelezettek. Akiknek maradniuk kell, a kisboltba és a gyógyszertárba sem mehetnek le.

Azt is rögzítette, a Magyarországra érkezők nem igazán tudnak hazudni, hogy honnan jöttek, tartózkodásukról ugyanis a cellainformációk mindent elárulnak.

A bevásárlóközpontokkal kapcsolatos stopban a kormány nem gondolkodik.

A színházak, mozik kárpótlása a kormányülésen még nem került szóba.

Az iskolák bezárásával kapcsolatban az orvosszakmai véleményre és az operatív törzs véleményére fognak hallgatni.

A kézfertőtlenítéssel kapcsolatban tisztázta, a szappanos kézfertőtlenítés megfelelően pótolja kézmosáskor a fertőtlenítőt.

Azzal kapcsolatban, hogy erősödik-e a tájékoztató kampány, a miniszter elmondta, megfelelő erősségű a tájékoztatás a cselekvéssel kapcsolatban, de közös felelősség a tájékoztatás.

Kacsának minősítette, hogy Budapestet le fogják zárni a koronavírus fertőzése miatt.

A 100 főnél nagyobb cégek számára azt javasolja a kormány, hogy aki tudja, dolgoztassa a munkatársakat távmunkában.

A veszélyhelyzet kihirdetésére azért volt szükség, mert a hatósági karantént csak ez teszi lehetővé.

Gulyás Gergely azt is elmondta, akár magáncégek, magánlaborok vezetését is átveheti az állam, ezt is a veszélyhelyzet teszi lehetővé.

Aki nem közvetlenül jön haza Olaszországból, arról a kormány információt szerez - árulta még el Gulyás Gergely kérdésre válaszolva. "Ha nem mondanak igazat, annak büntetőjogi következményei lehetnek."

Ugyanúgy az is számolhat a büntetés lehetőségével, aki arra buzdít másokat, hogy kerülje el a karantént, ez ugyanis közveszéllyel fenyegetés.

Az áruszállítást egyelőre nem érintik az érintkezések.

Az egyházakkal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes konzultál, hogy a létszámstop érinti-e a miséket, istentiszteleteket.

(Forrás: MTI / Hirado)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.