Aktuális

Megtartotta szokásos délutáni sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs, amelyen elmondták, immár 16 magyarországi fertőzöttről tudunk. A határellenőrzések eredményeképpen néhány esetben házi karantént rendeltek el, négy ember beutazását pedig megtagadták.

Jelenleg 16 fertőzött van Magyarországon, egyikük már meggyógyult – mondta Szlávik János főorvos. Az első gyógyult egy iráni diák, akinek a sorozatos negatív tesztjei és klinikai tünetmentessége miatt ma már biztonsággal kimondható, hogy meggyógyult, és előreláthatólag ma elhagyhatja a kórházat.

Lakatos Tibor beszámolt a határvédelmi intézkedésekről. Csütörtökön 0 órától megkezdődött a schengeni határokon az előre bejelentett ellenőrzés. Öt ilyen határátkelőhelyen folyik ellenőrzés, és 40 egyéb határátkelőhelyen pedig folyamatban van annak a megszervezése, hogy itt is végrehajtsák az ellenőrzéseket.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arról adott tájékoztatást, hogy a kormány csütörtök reggeltől időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket sugároz, melyekre azért van szükség, mert az idősek jobban ki vannak téve a vírusfertőzés veszélyeinek.

Ezek a kisfilmek tv- és rádiócsatornákon futnak majd, és hasonló tartalmú hirdetések jelennek meg a nyomtatott sajtóban és az interneten is. A tájékoztató filmek és hirdetések felhívják a figyelmet arra, hogy kerülni kell azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket, és még a tömegközlekedést is.

(Dömötör Csaba: Tájékoztató kampány indul az időseknek, Fotó: Koncz Márton)

 Különösen kerülendő az érintkezés lázas betegekkel vagy olyan hozzátartozókkal, akik fertőzött területről érkeztek. A filmek külön felhívják a figyelmet arra, hogy ha a tünetek jelentkeznek, akkor nem személyesen, hanem telefonon kell jelentkezni a háziorvosnál.

Ebben a helyzetben nemcsak az orvosoknak, a kormánynak és a hatóságoknak van dolga, de a családtagok is sokat segíthetnek az időseknek, többek között a rendszeresen szedett gyógyszerek beszerzésében és a bevásárlásban is

- hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy ez most az összefogás ideje.

A kormány arra kéri a különböző idősügyi szervezeteket, önkormányzatokat, média képviselőit és minden magyar állampolgárt, hogy saját eszközeikkel ők is segítsenek abban, hogy a tájékoztatás minden idős emberhez eljusson. Ez jelenthet internetes megosztást, de az anyagok kinyomtatását és kifüggesztését is, de ha máshogy nem tudják megoldani, akkor hívják fel hozzátartozóikat telefonon. Ez most nagyon sokat számíthat – mondta Dömötör Csaba.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.