Szabadidő - Életmód

A levendula a Földközi tenger mellékéről származik, ma már számos országban termesztik. Magyarországon, Tihany környékén ideális termőterületet találunk, de bármilyen kiskertben vagy erkélyen megél.

A levendulának a virágát használjuk, ebből készül gyógytea, illóolaj, virágvíz, molyűző, stb. A népi gyógyászatban a teáját migrén, görcsök, nyugtalanság és alvászavarok esetén használták. Napjainkban tudományosan is alátámasztott tény, hogy lerövidíti az elalvási időszakot és növeli az alvási időt.

Forrázatát külsőleg is használták, reuma, nehezen gyógyuló sebek, égések kezelésére. Nem véletlen ez sem, mert fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz. A régi nagy pestis, kolera és más járványok során az orvosok levendulával tömött maszkot viseltek, így jó eséllyel elkerülték a megbetegedést.

A szárított virágzat régóta használt molyűző, illatosító. Kis zsákocskákban kapható, vagy otthon egyszerűen elkészíthető. Számos gyógytea elengedhetetlen alkotórésze. Enyhe idegnyugtató hatású, fejfájást és fájdalmat csillapító, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az ideg alapú gyomor és bélbántalmakat, a stressz okozta magas vérnyomást, az alvászavarokat.

A levendulaolaj nyugtató hatású. Különleges tulajdonsága, hogy az ideges embert megnyugtatja, ha kimerült vitalizálja. Lakótérbe helyezve a frissen vágott vagy szárított virágot, kellemes illat lengi be lakásunkat, a mi örömünkre és a molyok, tetvek, szúnyogok és rovarok szomorúságára, mert azokat elűzi.

Forrás: Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: C-vitamin tartalma tízszer annyi, mint a citromé. A beküldők közül Rácz Mihály, 3900 Szerencs, Váci Mihály u. 14. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Milyen hatása van a levendulaolajnak? Megfejtéseiket január 25-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.