Szabadidő - Életmód

Szeptembertől az első fagyokig gyűjthető egyik legismertebb és leghatásosabb gyógynövényünk, a csipkebogyó.

Mindenfelé megtalálható, egy kiadós sétával és egy kis türelemmel könnyedén begyűjthetjük egész téli készletünket. A bogyók feldolgozása munkaigényes, de annál jobban fog esni teája a hideg téli napokon. A terméseket kettévágjuk és kimagozva alaposan megszárítjuk.

Teája a szokásos forrázással is jóízű, de az igazi csipketea hideg áztatással készül. Egy csapott evőkanálnyicsipkehúst 3 dl vízben egy éjszakán át áztatunk, majd kellemes hőmérsékletűre langyosítva fogyasztjuk. Köztudott, hogy C-vitamin tartalomban verhetetlen, mivel tízszer annyi Cvitamint tartalmaz, mint a citrom.

Teája növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket, ezért kiváló meghűléses betegségek ellen. Az immunerősítésen túl a C-vitamin a zsírégetésben is segíthet, mivel szinte az összes zsírbontó folyamatban részt vesz, amellett, hogy vitalizál és élénkít.

Csipkebogyó tea, fotó: illusztráció

Magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást és idegnyugtató is. A mellékvesék és máj működését is serkenti, sőt vesekő, vesehomok eltávolítására is használják. Újabb kutatások szerint a csipkebogyó az ízületi fájdalmak és betegségek ellen is hatásos. Készülhet belőle lekvár, szörp, bor, likőr, sőt az északi népek által kedvelt leves is. Valamennyi csipkekészítmény frissítő, roboráló hatású, érdemes naponta fogyasztani.

Vitelki László, gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: Népies neve a mezei katángnak a vad cikória. A beküldők közül Árvai Jánosné, 3900 Szerencs, Bethlen Gábor út. 7. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mennyi C-vitamint tartalmaz a csipkebogyó? Megfejtéseiket 2019. január 11-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.