Szabadidő - Életmód

A kövirózsa a varjúhájfélék családjába tartozó örökzöld pozsgás növény, melynek a leveleit használják fel gyógyászati célokra.

Fontos alkotóeleme a kiskertek sziklakertjeinek, de napos sziklákon, tetőcserepeken, falakon is megtalálható. A népi gyógyászatban az egyik legrégebben használt, elsősegélynyújtásra alkalmas növényünk, melyet gyakran neveznek még fülfűnek, kőrózsának és mennydörgőfűnek is.

A növény fontossága igen régre tehető, mert a IX. században Nagy Károly utasítására minden háztetőre kövirózsát kellett ültetni, hogy megvédje az ott lakókat a villámlástól és a boszorkányságtól. A gyógyászatban a kövirózsa leveléből kipréselt nedvet alkalmazhatjuk külsőleg égési sebek, vágások, rovarcsípések, horzsolások és gyulladások kezelésére. Ezek a gyógyító hatások a növény a hűsítő nyálkájának köszönhetőek. Alkalmas még a présnedv száj-, arc- és középfülüregi gyulladások enyhítésére.

A kövirózsa (Sempervivum) jó gyulladások kezelésére

A népi gyógyászatban innen ered a fülfű elnevezés. Ezeken a tulajdonságokon felül a levélből készített forrázat alkalmas a torokgyulladás, a légcsőhurut és különböző szájpenészek ellen. A leveleket salátákhoz is lehet adni, valamint bőrtápláló fürdőt készíthetünk belőle. Gyógyhatásai mellett a szépségápolásban is fontos szerepet tölt be. A nedvét fel lehet használni a májfoltok és a bőrelszíneződések eltüntetésére. Napégés ellen is nagyon hatásos még az aloe verával is fel tudja venni a versenyt, csak ki kell préselni a virág leveleit és össze kell keverni 1 evőkanál olívaolajjal.

Forrás: Vitelki László, gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: A tüdőfű teáját meghűléses eredetű légúti betegségek enyhítésére használják, köhögéscsillapító és köptető hatású. A beküldők közül Hustya Attiláné, 3900 Szerencs, Határőr út 6. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: A IX. században miért kellett a háztetőre kövirózsát ültetni? Megfejtéseiket március 29-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.