Szabadidő - Életmód

Az orvosi pemetefű az ajakos virágúak családjába tartozó évelő fehéren, gyapjasan molyhos hajtásrendszerű, kesernyés ízű növény.

A Földközi-tenger vidékén és Közép-Ázsiában őshonos. Száraz legelőkön, napos műveletlen területeken, utak mentén vadon nálunk is előfordul, bár az utóbbi időben erősen megritkult a vegyszerezések miatt. Mára hazánkban veszélyeztetett faj lett.

A gyógynövényt az egyiptomi kultúrában mágikus célokra használták, emellett nátha és hörghurut kezelésére is bevetett növény volt. Az ókortól kezdve folyamatos feljegyzések vannak a légútra kifejtett kedvező hatásáról, gyógyászati felhasználásáról.

A középkorban úgy vélték, hogy le tudja venni a rontást az emberről. Hazánkban a széles körben ismert pemetefű cukorka formájában a legnépszerűbb, amely köptető és köhögéscsillapító hatással rendelkezik, jó használatot tesz meghűlés esetén valamint a letapadt nyák feloldásában.

Az orvosi pemetefű akut és krónikus hörghurut, étvágytalanság, emésztési rendellenességek kezelésére alkalmazható. Külsőleg sebgyógyítás elősegítésére és bőrkiütések ellen használják. Dohányosok kínzó köhögésére martilapuval, orvosi zilizzel, izsóppal kombinálva használható.

A rovatot a Szerencsi Gyógynövénybolt támogatta! Kibővült árukészlettel, megújult környezetben, várja kedves vendégeit Szerencsen a Rákóczi út 108 sz. alatt.

Legutóbbi játékunk megfejtése: Az indiánok a növény ágaiból és leveleiből előállított főzetet égések, rovarcsípések, kelések és egyéb bőrsérülések kezelésére használják. A beküldők közül Erdélyi Gábor, 3900 Szerencs, Alkotmány út 9. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 108.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Milyen célokra használták az egyiptomiak a pemetefüvet? Megfejtéseiket május 31-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.