Szabadidő - Életmód

A máriatövist már az ókori botanikusok és orvosok említik. Nevét alighanem a levél tejfehér mintázata miatt kaphatta, amely a legenda szerint Szűz Mária tejétől származik.

Hosszú ideig tüdő- és mellhártyagyulladásban, vízhajtónak és tejszaporítónak tartották. Általában a növény érett magját hasznosítják, de szárított formában a föld feletti leveles hajtásrésze is felhasználható. A nyári hónapokban gyűjthető. Gyógyászati célra a növény érett magját hasznosítják, de a föld feletti leveles hajtásrésze-szárított formában-szintén alkalmazható. A növény fő hatóanyaga a szilimarin, emellett flavonoidokat, szteroidokat is tartalmaz. A szilimarin májvédő hatású.

Különféle készítményekben alkalmazzák gyógyszerek, ipari mérgek, vagy gombamérgezés okozta májkárosodás kezelésére, illetve megelőzésére, valamint krónikus májgyulladás és májzsugorodás esetén. Régóta ismerik görcsoldó és epeműködést serkentő hatását is.

A szilimarin és vegyületei antioxidánsként is szerepet játszanak, mivel szabadgyökfogóként védik a májat. Bár a gyógynövényekkel foglalkozó könyvek ismertetik a máriatövis-tea használatát, ilyen töménységben csak emésztést segítő hatása érvényesülhet, ugyanis a hatóanyag rosszul oldódik vízben. Ha májvédő-és májregeneráló hatását szeretnénk kihasználni, csak a nagy adag szilimarint tartalmazó olajok és kapszulák bizonyulhatnak hatásosnak.

A rovatot a Szerencsi Gyógynövénybolt támogatta! Kibővült árukészlettel, megújult környezetben, várja kedves vendégeit Szerencsen a Rákóczi út 108 sz. alatt.

Legutóbbi játékunk megfejtése: Az egyiptomiak a nátha és hörghurut kezelésére használták a pemetefüvet. A beküldők közül Szaniszlóné Tóth Ágnes, 3900 Szerencs, Kölcsey F. út 7. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 108.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Melyik időszakban célszerű a máriatövist gyűjteni? Megfejtéseiket június 21-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.