Aktuális

Szerencs Város Önkormányzata és a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár a szerencsi cukorgyár bezárásának évfordulóján, március 10-én a koronavírus-járvány miatt, szűk körben megemlékezést tartott a Cukorgyári Emlékparkban.

A megemlékezés koszorúját Nyiri Tibor polgármester helyezte el. 2008. március 10-én a Mátra Cukor Zrt. német tulajdonosa bejelentette, hogy megszünteti a szerencsi cukorgyártást, és a nagy múltú üzem végleg bezárja kapuit. A gyár a város életének, fejlődésének meghatározó ipari létesítménye és egyben jelképe is volt.

A szerencsi és környékbeli emberek több generációja kereste itt kenyerét a működés 119 éve alatt. A gyárbezárás miatt több százan veszítették el állásukat, megélhetésüket, és a Mátra Cukor Zrt. döntése százmilliós nagyságrendű adóbevétel kiesést okozott a városnak. Az önkormányzat képviselő-testülete 26/2009. (II. 12.) számú határozatával március 10-ét Cukorgyári Emléknappá nyilvánította.

A szervezők kérik, hogy akik szeretnének megemlékezni az évfordulóról, azok egyénileg, a járványügyi előírások maximális betartásával tegyék meg.

Fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.