Aktuális

A Magyar Vöröskereszt Szerencsi Területi Szervezete véradást tartott május 28-án a Rákóczi-vár Árkád termében, ahová 48 önkéntes véradó érkezett.

Nyiri Tibor Szerencs város polgármestere, Szabó István alpolgármester, Kiss Dezső, Rábainé Végh Anett és Profáncsik Sándorné képviselők is jelen voltak a véradáson. A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható – olvasható az Országos Vérellátó Szolgálat oldalán.

A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390.000 véradással biztosítható. Vérátömlesztésre (transzfúzióra) első sorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, ill. számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyíthatók, azonban a kezelés során a betegnek folyamatosan vérkészítményeket kell kapnia.

A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita készítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos, a véradások folyamatossága.

Fotó: Nagy István

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.