Aktuális

A hősök napja alkalmából tartottak megemlékezéseket június 1-én Szerencsen és Ondon. Május utolsó vasárnapján azokra a hősökre emlékezünk, akik életüket áldozták hazánkért, Magyarországért. Az ünnep eredete egészen egy 1917-es törvényre vezethető vissza, amely minden községet arra kötelezett, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. Az Országgyűlés a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nemzedékek okulására, a hősök dicsőségére 2001-ben nyilvánította minden esztendő májusának utolsó vasárnapját a magyar hősök emlékünnepévé.

Szerencsen az I. és II. világháborús (katonaszobor) emlékműnél tartott koszorúzást megelőzően Nyiri Tibor polgármester úgy fogalmazott, hogy azok az emberek, akik a hazáért az életüket adták hősként haltak meg. A mai kor emberének viszont a békéért kell küzdeni.

„Ha az emberek viselkedését megvizsgáljuk mindig igény volt arra, hogy az egyik fél felül kerekedjen a másikon. Sajnos a történelemben kevés olyan időszakot tudunk mondani, amikor ezen emberi tulajdonság ne jött volna elő, hogy elvegyük, elfoglaljuk, megszálljuk vagy kihasználjuk a másikat. A világon jelen pillanatban is számos helyen ropognak a fegyverek, dúl a háború amiben emberek vesztik életüket. Ez értelmetlen. A békéért mindent meg kell tennünk" – hangsúlyozta a városvezető.

Hősök kertje Szerencs belvárosában - Fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek

Ezt követően a Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola diákjának műsora következett, majd ökumenikus beszédet mondott Balázs Pál református lelkipásztor, Csejoszki Szabolcs görögkatolikus parókus és Szarvas Péter római katolikus plébános. Az egyházi beszédek után a megjelent képviselők, intézményvezetők és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit az emlékműnél.

A megemlékezés az ondi parókiánál folytatódott, ahol Nyiri Tibor polgármester és Balázs Pál református lelkipásztor beszédét követően Galgóczi Ferencné ondi lakos szavalatát hallgatták meg a résztvevők, majd koszorúzással ért véget az emlékünnep.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.