Aktuális

A 100 éves szerencsi csokoládégyártás tiszteletére Szerencs Város Önkormányzata és a Zempléni Múzeum „Édes évek – A szerencsi csokoládégyártás száz éve” címmel kiállítást rendezett, melynek ünnepélyes megnyitóját június 8-án tartották a Rákóczi-vár lovagtermében.

Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere beszédében elmondta, hogy napjainkban nagyon sokat kell küzdeni azért, hogy fennmaradjon egy üzem. Ezt talán sokan tudják is a régióban. Az, hogy a szerencsi csokoládégyár megélt több mint száz évet egy fantasztikus dolog. „Kívánom magunknak, Szerencsnek, hogy majd a 150 és a 200 éves évfordulót is éljük meg” – mondta a városvezető. Hangsúlyozta: ezért nekünk közösen kell dolgozni, amiben benne vannak a vezetők, képviselők és azok a helyi emberek is, akiknek szíve a csokoládéért és a csokoládégyártásért dobog.

Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere - Fotó: Nagy István

Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes a 100 éves csokoládégyártás mellett kiemelte a szintén 100 éves Szerencsi Férfikórust is, amely zászlóshajó a helyi büszkeségek tárházában, majd így folytatta: „Szerencsről mindenkinek a csokoládé jut eszébe. És ez így van rendjén, ez így helyes, emiatt hálásak lehetünk” – mondta a képviselő. Hozzátette: voltak nehéz évek a gyártásban, nehéz döntések, de mindig voltak olyan emberek, akik nem adták fel, akik példát mutattak. Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. alapító ügyvezetője a nehéz pillanatban sem adta fel, kezébe vette a csokoládégyártás jövőjét, folytatta a hagyományokat. Hálásak lehetünk neki és mindenkinek, hogy Szerencsen továbbra is van termelés.

347586955 980931659933609 117041458645273845 n

A szerencsi Rákóczi-vár lovagtermében Koncz Zsófia a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes is felszólalt - Fotó: Nagy István

Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. alapító ügyvezetője beszédében kifejtette, hogy amikor a Nestlé 1991-ben megvette a szerencsi üzemet már lehetett érzékelni, hogy azok az élőmunkát igénylő termékek, amik naggyá és híressé tette városunkat bizonytalan jövő elé néznek. Ezeket az édességeket és a gyártást meg kellett menteni, hogy továbbra is büszkék lehessünk rájuk. Zemplénnek két kincse van a tokaji bor és a szerencsi csokoládé. Hozzátette: az elmúlt évtizedekben sokan segítettek – köztük a Nestlé is –, hogy ez utóbbi továbbra is így maradjon.

A Nestlé a csokoládégyártás történetének immár egyharmadában van jelen – mondta Tompa Gábor, a Nestlé Hungária Kft. vállalati kommunikációs és közkapcsolati igazgatója, aki így folytatta: „a Nestlé szempontjából egy racionális döntés volt az, hogy a csokoládégyártást egy másik gyárban vonta össze. A város szempontjából érzem, hogy ez egy nehéz kérdés mind a mai napig, de azt gondolom, hogy a Nestlének az a dolga, hogy a foglalkoztatásra és adóbevételre ugyanúgy figyeljen, mint a hagyományokra. Az előző kettőt azt igyekszünk saját hatáskörbe vonni, és biztosítani a gyár jövőjét, de minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a Szerencsi Bonbon Kft.-vel közösen a helyi csokoládégyártás jövőjét biztosítsuk” – hangsúlyozta Tompa Gábor.

A kiállítás a Zempléni Múzeumban - Fotó: Nagy István

A kiállítást a Magyar Géniusz program is támogatta, amelynek a legnagyobb eredménye kétségkívül az, hogy a vidék településein, kisebb és nagyobb városokban sorra újulnak meg a múzeumok jelentette ki Ringer István, a PIM Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója. „Készülnek új, állandó és időszakos kiállítások, korszerű múzeumi tartalmak, és a legnagyobb eredménye mindennek az, hogy olyan bemutatók vannak szerte az országban, amelyek elsősorban a helyi közösségeknek szólnak, a helyi identitás erősítésében játszanak szerepet. Itt a Zempléni Múzeumban aligha lehetett volna önazonosabb témát találni, mint a szerencsi csokoládégyártás története” – hangsúlyozta köszöntőjében igazgató.

Majoros Judit, a Zempléni Múzeum igazgatója beszédében köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki felajánlásokkal segítette az intézményt. Külön kiemelte az Á. Tóth és Barátai Produkciós Reklámügynökséget, akik a tervezésben és a megvalósításában vállaltak szerepet. Az igazgató meghívta a jelenlévőket és az érdeklődőket a június 24-én megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakájára, amikor tárlatvezetéssel együtt tekinthető meg a „Édes évek – A szerencsi csokoládégyártás száz éve” című kiállítás.

Az eseményen közreműködött Czimbalmos Valéria és tanítványai, Ötvös Éva előadóművész, valamint a 100 éves Szerencsi Férfikórus. A beszédek és a műsor után a jelenlévők megtekintették a kiállítást, amin a gyártással kapcsolatos relikviák, tárgyak és termékek voltak láthatók.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.