Aktuális

Közel sem mondható eddig optimálisnak az idei év a helyi borászok körében. Ugyanis a jótékony csapadékos időjárás hátulütője, hogy kedvez a gombás betegségek kialakulásának, amik az idén régóta nem látott mértékben tizedelik a helyi szőlőtermést. A Szerencsi Híreknek Csorba Péter, a legyesbényei Montium Borászat tulajdonosa adott tájékoztatást az idei esztendő tapasztalatairól.

A 2023-as év Tokaj-Hegyalján kihívásokkal teli volt. Nem volt egyszerű növényvédelmi szempontból és gazdaságilag. A lisztharmat és a peronoszpóra jelentős mértékben kedvezett a kártevőknek. „Sok volt az eső, amit többnyire forróság követett, ennek következtében megnőtt a páratartalom és egyre több növény lett beteg” – mondta Csorba Péter, aki 14 éve nem látott ennyire intenzív peronoszpórát a saját ültetvényén. Hozzátette, ez főként az ökológiai gazdálkodás sínylette meg, ahol nem alkalmazhatnak felszívódó vegyszereket, csak többnyire kén vagy réz alapút, és azt is csak korlátozott mértékben. “A rengeteg eső egyszerűen lemosta ezeket, hiába kezeltük újra és újra a dűlőket. Ilyen időjárási körülmények között nagyon nehéz volt gátat szabni a betegségeknek” – hangsúlyozta a borász.

Ha mindez még nem volna elég, az infláció csak tovább rontott a helyzeten. Csorba Péter szerint van olyan növényvédő szer aminek az ára a duplájára emelkedett, nem beszélve az üzemanyagról és az energiaárakról. „Elszálltak az árak, ezzel és az idei év nehézségeivel együtt nagy termésvesztéssel kell számolni a helyi borászok többségének. A minőséget most még kicsit korai megítélni, az majd csak később derül ki” – adott tájékoztatást Csorba Péter, aki megerősítette a hírt, miszerint a borkereslet az utóbbi évben visszaesett.

A jó minőségű, kiváló alapanyagokból készült borok luxuscikknek számítanak egy olyan világban, amikor nagyon meg kell húzni a nadrágszíjat. Az emberek olyanokon kezdenek el spórolni mint éppen a borfogyasztás. „Ez érződik a kereskedőinknél és az éttermekben egyaránt. Ezt a nehéz időszakot valahogy túl kell élnünk” – zárta gondolatait Csorba Péter aki hangsúlyozta, hogy mindezek ellenére is csak minőségi borokat fognak készíteni, nem akarnak áttérni a mennyiségi termelésre.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.