Aktuális

Tartalmas programokkal teli nyarat zárt a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár. Többek között előadások, könnyű- és komolyzenei koncertek, táborok, kézműves foglalkozások színesítették a kínálatot. Szerkesztőségünknek Király Judit, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója adott átfogó beszámolót a legjelentősebb eseményekről.

„Már a kora tavaszunk is mozgalmasan telt, de igazán májusban pörögtek fel az események” – kezdte beszámolóját Király Judit. „Köszönhetően annak, hogy intézményünk egy egyedülálló, gyönyörű történelmi környezetben található, és nem mellesleg komoly eszközparkkal rendelkezünk, számos szervezet, intézmény, magánszemély választja rendezvénye helyszínéül a szerencsi várat.

Ezekhez a programokhoz mi minden segítséget megadunk, technikailag is és emberileg is odatesszük magunkat! Az egyik legnagyobb ilyen „külsős” rendezvényünk minden kétséget kizáróan május végén a megyei tűzoltó szövetséggel közösen megszervezett tűzoltó családi nap és egyben városi gyermeknap volt. De nagyon jól sikerült az idei Zempléni Fesztivál helyi koncertje, a CAC kutyakiállítás, a Kolompos tábor, a Tárogatós Találkozó, a Tiszáninneni Református Egyházkerület által szervezett szabadtéri evangelizációs nap is” – folytatta az igazgató.

A visszajelzések alapján az idei ondi falunap minden korábbinál jobban sikerült. Fotó: Nagy István

Sok kisebb saját rendezvényünk is volt, pl. a térzene koncertek, városi ünnepségek, megemlékezések. A legnagyobb saját szervezésű eseményünk az idén az ondi falunap volt, hivatalos nevén Ond Vezér Napja. „Számos ötletet és segítséget kaptunk az ondi lakosoktól. Nagyon sok programmal készültünk, volt helyi és sztárfellépő, főzőverseny, sütiverseny, focitorna, ugrálóvár, arcfestés, sorversenyek nyereményjátékokkal. Szerintem remekül sikerült, jövőre még nagyobbat tervezünk” – mondta Király Judit.

„Mi önkormányzati intézmény vagyunk, van ugyan állami támogatás és kisebb pályázatok, de javarészt az önkormányzat anyagi támogatásával működünk, magyarán az adófizetők pénzéből. Éppen ezért úgy gondolom, hogy minden állampolgárt meg kell valamilyen módon szólítanunk” – emelte ki az igazgató. Elmondta, hogy céljuk a minél sokszínűbb programkínálat.

Az idén voltak klasszikus és könnyűzenei programok, irodalmi estek, nótaműsorok, koncertek, szakkörök és foglalkozások. „Az egyik dolog, amire igazán büszke vagyok az idén, hogy sikerült együttműködésre lépnünk a Miskolci Szimfonikus Zenekarra, akik a jövőben rendszeresen szeretnének hangversenyeket adni a szerencsi várban” – tette hozzá az intézményvezető.

Király Judit, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. Fotó: Nagy István

„Amiben én hiányosságot érzek, az a fiatal, 14-25 éves korosztály megszólítása, sajnos őket nem tudtuk még igazából becsalogatni” – folytatta Király Judit. Hozzátette, hogy igyekeznek feltérképezni a fiatalok igényeit, ízlését, például figyelemmel kíséri, milyen zenészeket kedvelnek éppen a fiatalok. „Sajnos a már befutott, országos hírnévre szert tett előadókat csak elég borsos áron tudnánk egy-egy koncertre meghívni” – nyomatékosította az igazgató. Király Judit kitért arra is, hogy egyre több javaslatot, ötletet kapnak a lakosság részéről, amit mindig szívesen fogadnak munkatársaival.

A legsikeresebb saját szervezésű programsorozat kétségkívül a „Péntek esti lazulás” nevet viselő koncertcunami volt. „Ez az ötlet már régóta a fejemben volt, de tavaly sikerült először megvalósítani. Van egy hangulatos, kis belső várudvarunk, van egy saját büfénk a várban, és van számos helyi zenész, aki örömmel lép fel itthon. Tavaly négy alkalom volt, az idén már hét estén lépett fel három szólista és kilenc zenekar. A célunk az volt, hogy egy kellemes nyáresti szórakozási lehetőséget biztosítsunk az embereknek, egy pohár sör vagy bor kortyolgatása közben” – emelte ki Király Judit. Valamennyi fellépő szerencsi vagy Szerencshez kötődő. Voltak, akik szerény díjazás ellenében, mások gázsi nélkül adtak koncertet.

„A fiatal, amatőr zenekarok kifejezetten örülnek annak, hogy fellépési lehetőséghez jutnak, hiszen őket nem hívják a nagy fesztiválokra, mert nem elég híresek, nem hívják a falunapokra, mert stílusban nem illenek oda, és klubkoncertekre sem igazán tudnak bejutni” – tette hozzá az igazgató. A terv az volt, hogy a nyári estéken legyen valami mozgolódás, megszokják a szerencsiek, hogy érdemes bejönni a várba. „A visszajelzések nagyon biztatók a közönség és a zenekarok részéről. Jövőre folytatni szeretnénk, már csak azért is, mert amióta híre ment a programnak, azóta több együttes is bejelentkezett, hogy szívesen fellépnek nálunk” – hangsúlyozta az igazgató.

A helyi rendezvényeken kívül sok felkérést is kapnak, amelyeknek igyekeznek megfelelni. llyen volt a Rátkai Töltött Káposzta Fesztivál vagy a Bekecsi Őszi Vigasság, ahol a vár főzőcsapatával öregbítették a város hírnevét. Természetesen az intézmény magas színvonalon működő művészeti csoportjai, az idén 100 éves Szerencsi Férfikórus, a Hegyalja Pedagógus Kórus és a Hajnali Néptáncegyüttes is sok meghívást kap más települések rendezvényeire. Idén külön reflektorfény vetült a 100 éves férfikórusra, akiknek egy szép ünnepi gálát is szerveztek.

A XXXII. Zempléni Fesztivál szerencsi programján a Budafoki Dohnányi Zenekar is fellépett. Fotó: Nagy István

Király Judit kitért arra is, hogy bár a lakosság nézőpontjából a leglátványosabb feladatuk a rendezvények szervezése és lebonyolítása, ennél azért összetettebb az intézmény működése: összesen öt nagy tevékenységi körük van. Az első kettő kötelező városi feladat: a könyvtár és a művelődési központ működetetése, amelyekre törvényi előírások és szakmai elvárások vonatkoznak. „A harmadik feladatkörünk a Galéria Kávézó, ami egy teljesen más terület, az egy kereskedelmi, gazdasági tevékenység, egészen más jogszabályok vonatkoznak, más dolgokra kell odafigyelni” – részletezte Király Judit. A negyedik a technikai, bérlési szolgáltatás. Modern hang- és fénytechnikai eszközeiket, bútoraikat rendszeresen bérbe veszik különböző eseményekre. A vár termeit, főleg a színháztermet és a lovagtermet kiadják esküvőkre, előadásokra, konferenciákra. „Az ötödik és talán a leginkább megterhelő feladatunk a várnak, mint turisztikai látványossága és mint műemlék épületnek az üzemeltetése.

Tehát azon felül, hogy a várban van művelődési ház és könyvtár, melyeknek van nyitvatartási ideje, ez egyben egy turisztikai attrakció is, ahová egész évben folyamatosan jönnek látogatók, akiknek útbaigazítás kell, ajándékbolt, és a legfontosabb: toilett” – teszi hozzá nevetve. „Szerencsére mind a két szomszédunkkal, a Zempléni Múzeummal és a hotelt működtető Szerencsi Városüzemeltető Non-profit Kft-vel is kiváló az emberi és szakmai kapcsolatunk” – magyarázta az igazgató.

A feladat sokoldalú és egyáltalán nem egyszerű, ráadásul kis létszámú a csapat, de szerencsére az ott dolgozók lelkes emberek és erőn felül teljesítenek. „Nagyon kevesen vagyunk, kevés pénzből gazdálkodunk, de csináljuk, mert szeretjük ezt a munkát” – mondta Király Judit.

A működtetési és szervezési feladatokon túl kisebb-nagyobb felújításokra is jutott idő, amikre pályázaton keresztül nyertek forrásokat. „Tavaly tízmillió forintot, az idén 5 milliót tudtunk infrastrukturális fejlesztésre felhasználni. Megújult a lovagterem, felcsiszoltuk és lelakkoztuk a színházterem padlóját, megszépültek a kapualjak. Nagyon figyelünk arra, hogy lehetőleg minden nagyobb munkát helyi vállalkozókkal végeztessünk.

A kisebb javításokat a saját karbantartóink és közfoglalkoztatott munkatársak végezték el: lefestették a nagykapukat, a nyugdíjas klubnak a hátsó ajtaját, felújították a sörpadokat és még sok egyéb dolgot is megcsináltunk, amik apróságnak tűnnek, de annyira jó érzés, hogy ebben is előre tudtunk lépni egy kicsit” – mondta örömteli hangon az igazgató, majd hozzátette nagyon örül annak, hogy elkezdődik a várkert felújítása is, amely még tovább emeli majd a Rákóczi-vár és Szerencs hírnevét.

Szent Mihály Napi Vigadalom a Rákóczi-várban, az egyik legkedveltebb kísérő program az íjászat volt. Fotó: Nagy István

Szeptember 29. Szent Mihály napja, melyhez számos népszokás és időjárási megfigyelés fűződik. Az egyik közmondás szerint, ha Szent Mihály napján még itt van a fecske, karácsonyig vígan legelhet a kecske. Ettől a naptól kezdődik a kisfarsang ideje, ami Katalin napjáig, azaz november 25-ig tart. További érdekesség, hogy április 24-én Szent György napjakor kihajtott állatokat ezen a napon terelték vissza; a pásztorokat pedig elszámoltatták és kifizették. Ilyenkor országszerte lakodalmakat, bálokat, valamint szentmihályi vásárokat rendeztek, ahol nemcsak a szükséges holmikat tudták beszerezni a vásározók, de szórakozási és ismerkedési lehetőség is volt egyben.

Ezt a szép régi hagyományt elevenítette fel a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár is. A kétnapos esemény szeptember 29-én Kissné Fábián Katalin (1953-2021) festőművész emlékkiállításának megnyitójával kezdődött, majd az este folyamán a Hegyalja Folk Akusztik és a Dopping Zenekar lépett fel. Másnap főzőversennyel folytatódott az egész napos programsorozat, amelyen összesen kilenc csapat mérte össze tudását, akik ízletesebbnél ízletesebb húsos-káposztás ételeket készítettek. A nap folyamán műsort adott Moczó Kálmán és cigányzenekara, a Monoki Kossuth Népdalkör, a Tarcali Hagyományőrző Népdalkör, az idén 100 éves Szerencsi Férfikar, a Fantáziamalom Családi Színház, a Szerencs VSE karateszakosztálya, Angyal Mara szeniortánc csapata, a Hajnali Néptáncegyüttes, a Ciráda zenekar, a Szikra Tánciskola csoportjai és a nap sztárfellépője Sipos F. Tamás. A Szent Mihály Napi Vigadalmat számtalan kísérőrendezvény tarkította, többek között volt arcfestés, ugrálóvár, lufihajtogatás, szőlőpréselés, egészségügyi szűrés, nemezelés, mézeskalács díszítés, népmese maraton, íjászat, állatsimogatás, kutyás bemutató és különböző ügyességi játékok.

A nyár ugyan véget ért, de a programcunami nem állt meg. A Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár november 10-én rock/metál koncertekkel, november 12-én baba-mama börzével, november 24-én Star Deluxe és DJ Graff rock diszkójával, november 25-én ultiversennyel és november 30-án komolyzenei koncerttel várják az érdeklődőket. A december is bővelkedik eseményekben. Többek között lesz hurkatöltő verseny, négy adventi gyertyagyújtás, festményvásár, ultiverseny és szilveszteri parti. A friss programok a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár közösségi oldalán elérhető.

Cikkünk november végén a könyvtár beszámolójával folytatódik!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.