Szabadidő - Életmód

A kapor eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett, ahol még a mai napig vadon is előfordul. Európába és az akkori Pannóniába valószínűleg a római legionáriusok hozták be. A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns. Kiváló C-vitaminforrás, így képes semlegesíteni az emberi szervezetben a szabadgyököket, amelyek a sejtek károsodásáért felelősek.

A középkorban a boszorkányság ellen védekeztek vele, a Kárpát-medencében régóta jelentős gasztronómiai szerepet tölt be, minden konyhában előszeretettel használják. A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen.

Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben, és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a fokhagymával. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Vércukorszint csökkentő hatása is van, amit a benne lévő vanádiumnak köszönhet, ami szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását, így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el zsírként, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.

A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. Coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja. A kiszáradt szájüreg ideális környezet a szájszagot okozó baktériumok megtelepedésének. A kapormag rágcsálása elpusztítja a nyelven tenyésző baktériumokat. Serkenti a vesék működését is, várandósság alatt viszont nem szabad kaprot szedni!

A téli időszakban nem jutunk friss kaporhoz, éppen ezért kézenfekvő a szárított kapor használata. A kapor a szárításra nagyon kényes dolog, mert az illóanyagok, amelyek nagyon fontos összetevői a növénynek, már 50-60 fok körül elpárolognak. Legjobb saját termesztésű növényt csomóba kötve száraz, sötét helyen megszárítva gondoskodni egész évre való mennyiségről.

A rovatot a Szerencsi Gyógynövénybolt támogatta! Kibővült árukészlettel, megújult környezetben, várja kedves vendégeit Szerencsen a Rákóczi út 108 sz. alatt. 

Forrás: Vitelki László

Legutóbbi játékunk megfejtése: Nagy Károly utasítására minden háztetőre kövirózsát kellett ültetni, hogy megvédje az ott lakókat a villámlástól és a boszorkányoktól. A beküldők közül Nagy Magdolna, 3900 Szerencs, Ondi u. 24. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Miért kényes dolog a kapor szárítása? Megfejtéseiket április 12-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.