Szabadidő - Életmód

A buzérfélék családjába tartozó szagos müge Európában és Ázsiában is megtalálható. Elsősorban olyan lomberdőkben találkozhatunk vele, amely dús aljnövényzettel rendelkeznek.

Tölcsér alakú, apró, fehér szirmait májusban és júniusban bontogatja. A termése két gömbölyű résztermésből áll. A gyógynövény legfontosabb hatóanyaga a kumarin. Jellegzetes, kumarinra emlékeztető illatát a megszáradás során kapja. Föld feletti virágos részét májusban, virágzáskor gyűjtik.

A népgyógyászatban neurotikus állapotok – álmatlanság, idegesség, fokozott ingerlékenység –, görcsök és emésztési zavarok – felfúvódás, renyhe emésztés – tüneteinek a kezelésére alkalmazzák. A szagos mügét külsőleg lehet alkalmazni fekélyek és furunkulusok kezelésére és sebgyógyításra.

Bólék fűszerezésére is kiválóan alkalmas, de nagy mennyiségben fogyasztva fejfájással kell számolnunk. Német nyelvterületeken gyakran készítenek bólét ennek a gyógynövénynek a felhasználásával. Régebben több országban is előszeretettel készítettek belőle különféle italokat, de esetleges májkárosító hatása miatt ma már ipari felhasználását erősen korlátozzák.

A rovatot a Szerencsi Gyógynövénybolt támogatta! Kibővült árukészlettel, megújult környezetben, várja kedves vendégeit Szerencsen a Rákóczi út 108 sz. alatt.

Legutóbbi játékunk megfejtése: Azért kényes dolog a kapor szárítása, mert az illóolajok már 50-60 fok körül elpárolognak. A beküldők közül Pisák Nikolett, 3900 Szerencs, Példánykert út 12. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 108.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mi a szagos müge legfontosabb hatóanyaga? Megfejtéseiket május 3-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.