Szabadidő - Életmód

Az őszi varázsmogyoró Észak-Amerikában őshonos. Ovális alakú, fogazott levelei a mogyoróbokrok leveléhez hasonlítanak, rokonság azonban nincs közöttük.

Élénksárga virágcsomókat növeszt ősszel, és ezzel egy időben válnak éretté az előző évi terméstokok. A tokok két fekete, csillogó magot tartalmaznak. Az amerikai őslakosok elfogyasztották a magokat, bár begyűjtésük veszélyes volt, az érett magok ugyanis szó szerint kirobbannak a tokból.

A leveleket és ágakat az év minden szakában gyűjtik. Kiszárítják őket, majd alkohollal keverve tinktúrákat, gőzöléses lepárlással pedig párlatokat készítenek belőlük. Az indiánok régóta alkalmazták terápiás céllal a növény ágaiból és leveleiből előállított főzetet égések, rovarcsípések, kelések és egyéb bőrsérülések kezelésére. A csodamogyoró Európában a 18. század óta ismert dísznövényként. A varázsmogyoró hatékonyságát elsősorban népgyógyászati tapasztalatok támasztják alá.

A növényből készült kivonatok külsőleg alkalmazhatók többek közt, ekcéma, bőrgyulladások, és napégés esetén. Vizes kivonatából készült krém csökkentheti a gátmetszés utáni fájdalmat és gyulladást. A kéregkivonatot tartalmazó kenőcs mérsékelheti az ajakherpesz okozta bőrgyulladást. A növény kivonatait tartalmazó készítmények alkalmazhatók továbbá krónikus vénás elégtelenség (fájdalom, nehézláb-érzés) és aranyér kiegészítő kezelésére is.

A rovatot a Szerencsi Gyógynövénybolt támogatta! Kibővült árukészlettel, megújult környezetben, várja kedves vendégeit Szerencsen a Rákóczi út 108 sz. alatt.

Legutóbbi játékunk megfejtése: A szagos müge legfontosabb hatóanyaga a kumarin. A beküldők közül Novákné Molnár Fanni, 3900 Szerencs, Tavasz út 2. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 108.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mire használták az indiánok a varázsmogyorót? Megfejtéseiket május 17-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.