Közélet

Az Országgyűlés hét évvel ezelőtt nyilvánította II. Rákóczi Ferenc emléknapjává március 27-ét, Erdély és Magyarország fejedelmének, a Rákóczi-szabadságharc vezetőjének születésnapját. Ezen alkalomból a megjelenteket március 25-én Mezei Marianna, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója köszöntötte az emlékszobornál.

Elhangzott, hogy a magyar főnemes, erdélyi fejedelem és birodalmi herceg 346 évvel ezelőtt, 1676. március 27. napján született. Mindössze huszonhét évesen állt (1703-ban) a róla elnevezett Habsburg-ellenes szabadságharc élére, melyben a teljes állami függetlenséget kívánta visszaszerezni. Rákóczi Magyarország történelmének egyik legpozitívabb személyeként példát mutatott becsületességből és önfeláldozásból. A fejedelemre felesküdtek a Cum Deo pro Patria et Libertate (Istennel a hazáért és a szabadságért) zászló alatt küzdöttek. A kezdeti sikerek ellenére Rákóczi hamar felismerte, hogy az ország önerejéből nem lesz képes kivívni a szabadságot.

(Fotó: Szerencs város képviseletében koszorúzott: Dr. Bobkó Géza alpolgármester, Rábainé Végh Anett és Profáncsik Sándorné képviselők. Fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek)

A Habsburg csapatok későbbi sikere, az ellátási problémák, a pestis kitörése egyre nehezebb helyzetbe sodorta a magyarok ügyét. A szatmári gyűlés után Kassa városának kuruc őrsége kapitulált, 1711. április 30-án a majtényi mezőn pedig a még fegyverben lévő 12.000 fős magyar sereg is átadta zászlait a császáriaknak. A szabadságharc a bukás ellenére is kompromisszummal zárult, amely megakadályozta Magyarország beolvadását a birodalomba, és a rendi alkotmány – ha látszólagosan is – 1848-ig fennmaradt.

A megemlékezésen műsort adott a Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű általános Iskola diákjai: Kőhalmi Anna, Beregi Bánk és Lukács Zsófi. Trombitán Hajdú Szabolcs játszott. Felkészítő tanárok: Magyar Julianna, Czina Györgyné. Az esemény végén Szerencs Város Önkormányzatának képviselői és az intézmények vezetői elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

(Borítókép: az iskola diákjainak műsora. Fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.