Közélet

Szerencs önkormányzata még 2019 végén nyert el támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelőtől testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a felvidéki Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel. A 2020 márciusában kialakult járványhelyzet és az utazást korlátozó rendelkezések miatt két évig nem volt lehetőség megvalósítani a személyes találkozással járó programjaikat.

Azonban idén június 20-án és 21-én két szerencsi csoport is felkereshette Rozsnyót, amellyel már több mint 30 éve állnak testvérvárosi kapcsolatban. A látogatások során a szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár munkatársai a Gömöri Művelődési Központot keresték fel, ahol a hagyományőrző kézműves csoportok munkájáról és az intézmény működéséről cseréltek eszmét a felvidéki kulturális szakemberekkel.

A szerencsi Zempléni Múzeum alkalmazottai szakmai látogatáson vettek részt a Rozsnyói Bányászati Múzeumban, amely különleges interaktív kiállításokkal és magyar nyelvű tárlatvezetéssel is várja a látogatókat. A Szociális Alapszolgáltatási Központ dolgozói a gömöri kisváros történelmi múltjával és látnivalóival ismerkedtek. A 2023-ban fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Szerencsi Férfikar tagjai a találkozó során a centenáriumi kórustalálkozóra szóló meghívást tolmácsolták a rozsnyóiaknak. A szerencsi dalosok még egy rögtönzött koncertet is adtak a Gömöri Hagyományok Háza udvarán. A program a Magyar Állam támogatásával valósult meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.