Közélet

A koronavírus-járvány a világon élő közel 8 milliárd ember lába alól mondhatni egyik napról a másikra kihúzta a talajt. A pandémia és a nyomában járó sorozatos intézkedések hatására az emberek többsége stresszesebb mint korábban valaha. A COVID-19 speciális helyzet elé állította a magyar lakosságot, amely az egyéni jóllétet és mentális egészséget egyaránt befolyásolta. A járvány felboríthatta a mindennapok rutinját, az élet számos területén nehezen tervezhetővé tette a jövőt. A bizonytalansággal együtt járó szorongás lassan mindennapossá válik a hétköznapi emberek számára is. Hogyan kezelhető a krízis? Írásunkban Gergely Aletta, szerencsi származású egészségpszichológust kérdeztük.

– Vannak egyéni különbségek abban, hogy kire hogyan hat a pandémia?

– A koronavírus-járványhoz kapcsolódó stressz vagy megterhelés eltérően érintette a lakosságot. Életkor, régió, foglalkozás, egyéni mentális és fizikális problémák is alakítják a megélést. Hozzám főként a több gyermeket nevelő szülők fordultak, akiknek fokozott nehézséget jelentett az online oktatás mellett a mindennapi teendők elvégzése, a helytállás a munkahelyen és a magánéletben. Hiszen a szülőknek a saját feszültségükön túl, a gyerekeik érzelmeit, indulatait is kezelni kellett. Hozzám főként a több gyermeket nevelő szülők fordultak, akiknek fokozott nehézséget jelentett az online oktatás mellett a mindennapi teendők elvégzése, a helytállás a munkahelyen és a magánéletben. Hiszen a szülőknek a saját feszültségükön túl, a gyerekeik érzelmeit, indulatait is kezelni kellett. A pandémia megélésében nem elhanyagolható tényező, hogy egyénileg milyen jelentéssel ruházzuk föl a járványt. Példának okáért végre több időt lehetek a családommal, dolgozhatok home office-ban, lesz időm sportolni, el tudjuk-e hinni, hogy ebben a kihívásban is helyt fogok állni.

– Milyen mentálistünetek jelentkezhetnek?

– Azt tapasztaltam, hogy az egyik legtöbb káros hatás a karanténból, a kijárási korlátozásból és a szabadság korlátozásából ered.

A hozzám fordulók között gyakori volt az aggodalom, ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációs problémák, szorongásos tünetek, a magány és tehetetlenség érzése, egzisztenciális küzdelmek, agresszió, unalom.

Felerősödtek az alkohol, videójáték, internet használatának zavarai. Utóbbi tevékenységek gyorsan jutalmazzák a fogyasztót, könnyű látszólagos sikert adnak, így a személy elmenekülhet a mindennapi küzdelmek elől.

– Tapasztaltad-e, hogy vannak olyan emberek, akik az átlagosnál jobban félnek a vírus terjedésétől?

– Igen, a pandémia alatt mi is biztosan találkoztunk egy-egy olyan ismerőssel, aki túlzottan szorongott az egészsége miatt, a nap nagy részében csak a híreket figyelte. Emellett esetleg még tüneteket is keresett magán, eltúlozta a normál vagy átlagos higiéniai előírások betartását. Ezeknél a személyeknél gyakoriak lehetnek a gondolkodási torzítások, például rossz eseményből vagy egy teljesen átlagos dologból, tünetből is a lehető legrosszabb kimenetelt vetíti előre. Ezektől a túlzó gondolatoktól csak erősödik stressz szintje, a fájdalomérzet.

– Hogyan szerezhető vissza az emberek biztonságérzete?

– A járvány, a karantén az egyének életterének korlátozása az életvitel feletti megélt kontroll és biztonságérzet megingásával járhat. Nem utazhatunk el oda ahová szeretnénk. Nem tudjuk az idősotthonokban vagy kórházakban szeretteinket meglátogatni. Sajnos ezekre az eseményekre nem tudunk hatással lenni. Sokat segíthet, ha nem küzdünk olyan ellen, ami felett nincs hatalmunk. A gondolataink fölött viszont van kontrollunk, ezáltal pedig az érzéseinkre és viselkedésünkre is hatással lehetünk.

– Hogyan őrizhetjük meg egyensúlyunkat? Vagy miként szerezhetjük vissza?

– A társas támogatás hiánya, a szociális izoláció már önmagában is csökkentheti az életminőséget, mentális vagy szomatizációs (valamely érzelem vagy élmény testivé, testi tünetté vált) problémákhoz vezethet, a boldogtalanság érzését okozhatja. A kijárási tilalom vagy karantén idején a legfontosabb, hogy enyhítsünk az elszigeteltségünkön.

Hívjuk fel telefonon barátainkat, szeretteinket, az online tér erre számtalan lehetőséget kínál. Beszélgethetünk akár a szomszédunkkal is megfelelő távolságból.

Bátran osszuk meg aggodalmainkat, kommunikáljunk nyíltan és őszintén. A legtöbbünk számára a munka, az iskolai, kulturális- és szabadidős programok egyik napról a másikra megszűntek, illetve átalakultak. Kiestünk a megszokott napirendünkből. Éppen ezért fontos egy új rutin kialakítása, amivel kiszámíthatóságot, megalapozottságot és stabilitást adhatunk az életünknek. Gondoljuk át, melyek azok a tervek, amelyeknek a megvalósítására sosem tudtunk időt szakítani, ezeket az ötleteket most elkezdhetjük megvalósítani. Értelmet kell adni a napoknak, rövid távú célokat találni és megvalósítani. A fizikai aktivitás kihagyhatatlan. Sétáljunk, tornázzunk, kertészkedjünk, hiszen a mozgás biztosítja a testi és lelki jó közérzetet.

Eredményeként a stressz oldódhat, ráadásul valós sikert élhetünk meg. Fontos a nevetés. A humor feszültségoldó, csillapíthatja a fájdalmat, közösség formáló hatása van. A kacagás hatására nő az immunglobinA (IgA) mennyisége, mely ellenállóbbá teszi az immunrendszert. Ügyeljünk az egészséges táplálkozásra, az étel minőségére és mennyiségre egyaránt. Az ételnek nagy szerepe van a szervezetünk energiaegyensúlyának fenntartásában, ami a pszichés jóllétünkre is hatással lehet. Korlátozzuk a ránk zúduló hírek mennyisségét, nem szükséges egész nap engedni, hogy elárasszanak bennünket bármely váratlan pillanatban a világjárványról, esetszámokról szóló hírek.

– A pandémia néhány embernek nagy teher lehet és nem biztos, hogy képesek megbirkózni vele, ebben az esetben ők mit tehetnek?

– Abban a helyzetben, ha krízishelyzetben vagyunk, változásra vágyunk kérhetjük szakember segítségét. A járvány alatt és most is segélyvonalakon lehetett hirtelen segítséget kérni, illetve online formában, telefonon a szakemberek egy része is elérhető volt.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége ezen az oldalon érhető el

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.