Kultúra - Hagyomány

A Mozdulj Szerencs közösség és a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár idén második alkalommal rendezte meg a Szent Iván-Éji Vigasságot június 23-án a hármas-tónál (volt cukorgyári hűtőtavak). A megjelenteket Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere köszöntötte. A II. Szerencsi Szent Iván-éji Vígasság zsákba futással kezdődött melyen a kicsik és nagyok is részt vettek.

Az esemény további részében különböző ügyességi játékok, ugrálóvár, asszonycipelő verseny, Kiss Dezső képviselő által főzött finom gulyásleves és hideg hűsítő italok várták a résztvevőket. Az eseményen Gulyás Levente gitározott és énekelt. Legvégül még sötétedés előtt kilenc óra magasságában meggyújtották a máglyát, melyet aztán az ünneplők körbetáncoltak.

Magyarországon Szent Iván éjszakájának, – más néven nyárközép éjszakájának – a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik. Régen nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a megtisztulást az újjászületést jelképezte. A néphiedelem szerint kiválóan alkalmas varázslatok végzésére, de különösen a szerelem bevonzása, a kapcsolatok megerősítésére. Ilyenkor szokás a tűzugrás, amelyet a párok szoktak elvégezni az égő parázs felett.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.