Kultúra - Hagyomány

Országos szinten mintegy 430 helyszínen, több mint 2500 programmal, köztük kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, koncertekkel, interaktív játékokkal és kézműves-foglalkozásokkal kezdődött meg június 25-én (szombaton) a XX. Múzeumok éjszakája, amely egészen vasárnap késő estig tartott.

Az országos kezdeményezéshez minden évben a szerencsi Zempléni Múzeum is csatlakozik. A városban Bodnár Balázs vezetésével „Megy a gyűrű” mozgásos játszóház várta a legkisebbeket. Majoros Judit, az intézmény igazgatója vezetésével a vendégek megismerhették a Rákóczi-vár rejtett részeit, az állandó kiállítások kulisszatitkait, és a Rákócziak életébe is betekintést nyerhettek.

(A kerengő grádics)

 Az esemény idejére a szervezők megnyitották a „kerengő grádicsot”, vagy ahogy a 17. századi írások említik a „toronyra járó kerengőt”, amely a vár legrégebben épült részét a Némethy-tornyot és a hozzá kapcsolódó három szobát összekötő csigalépcső. Érdekesség, hogy a bejáratot a vár egyetlen, az építés idejéből, a 16. század közepéről származó, eredeti helyzetben lévő („in situ”), kőből faragott ajtókerete díszíti.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.