Kultúra - Hagyomány

Fiáth Gézáné Serényi Marianna gróf Serényi László földbirtokos gyermekeként nevelkedett a zempléni faluban, Girincsen a két világháború között. A Serényi család ezen ága Trianon után került át Magyarországra Erdélyből. Serényi János eladta az ottani érdekeltségeit, gyermekeinek kastélyt vett, és jelentős összeggel támogatta János nevű fia putnoki gazdaságát is. Fiáth Gézáné Serényi Marianna később képes levelezőlap gyűjtésbe kezdett, az általa összegyűjtött több mint huszonötezer darabból álló kollekciót leszármazottjai az elmúlt hetekben a Zempléni Múzeumnak adományozták.

Girincs a Mikszáth regényből ismert Dőry család tulajdonában volt. Marianna grófkisasszony gyermek- és ifjúkorában a sors kegyeltje volt. A családja jómódban élt: megengedhették maguknak, hogy a gyermekek nagy műveltséget adó iskolai képzésben részesüljenek, sőt még azt is, hogy a teleket a francia Riviérán töltsék. Húszas éveiben bevezették a társasági életbe, majd az ifjú Fiáth Géza gróffal fényűző esküvőn kötött házasságot.

A II. világháború után azonban minden megváltozott. Családja más tagjaitól eltérően itthon maradt férjével, és meg kellett élnie a vagyon elvesztését, a kitelepítés megaláztatását és a nyomort. Mindezek ellenére megpróbált talpon maradni, és tisztességgel felnevelni hét gyermekét. Miután ezt a küldetést sikeresen teljesítette, idősebb korában már olyan dolgokkal is foglalkozhatott, ami sok örömet adott neki. Műveltsége széles körű volt, több nyelven beszélt, nagyon sokat olvasott, de a legnagyobb boldogságát a képes levelezőlapok gyűjtésében találta meg.

20221128 fiath gezane 3

(gróf Fiáth Gézáné Serényi Marianna szerette a képeslapokat. Fotó: Zempléni Múzeum)

Hatvan esztendős volt már, amikor megkezdte a felhalmozást. Mindet meg akart tudni azokról a helyekről, amelyeket a lapok ábrázoltak. Az adta a legnagyobb örömöt neki, ha olyan helyről sikerült képeslapot szereznie, amelyet korábban nem ismert. Az évek alatt a lapok csak gyűltek, míg végül egy több mint huszonötezres nagyságrendű kollekcióvá nőtte ki magát. Élete végén már az foglalkoztatta, mi lesz a gyűjteménye sorsa, ezért rábízta a menyére és az unokájára, akinek az élettörténetét is „tollba mondta”.

„A család támogatta ennek a szenvedélynek a megélését, hiszen a sors oly sok mindent elvett tőle, örültek annak, hogy legalább a képeslapok ennyi örömet adnak az idősödő hölgynek. Azt a kérését is teljesítették, hogy gondoskodjanak a kollekció fennmaradásáról. Megtisztelő, hogy a megőrzés feladatát átadták a szerencsi Zempléni Múzeumnak” – mondta el érdeklődésünkre Majoros Judit, a Zempléni Múzeum igazgatója.

Így került tehát 2022 őszén gróf Serényi Marianna huszonötezer darab képeslapja az intézménybe. Az igazgató hozzátette: az a szándékuk, hogy nemcsak a lapokat, de a tragikus sorsú gróf Fiáth Gézáné Serényi Marianna emlékét is megőrizzék általuk.

(Fotó forrása: magánarchívum)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.