Megye

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöksége az Agrárminisztériummal karöltve tartotta meg azt az Úrvacsorával egybekötött hálaadó Istentiszteletet Mád református templomában, amelyen Nagy István agrárminiszter mondott köszöntőt, egyben számot adott az idei esztendő mezőgazdasági eredményeiről.

– A Magyar Kormány agrárminisztereként köszönöm meg a gazdáknak, minden agráriumban, élelmiszeriparban dolgozó embernek a munkáját, hiszen kiváló teljesítményt nyújtottak, ezért büszke vagyok rájuk. Eredményük hozzájárult a magyar gazdaság 5%-s GDP növekedéséhez – hangsúlyozta a miniszter, majd elmondta, hogy búzából 4.8 millió tonna, árpából és repcéből 1-1 millió, kukoricából 7.45 millió, napraforgóból 1.8 millió, szójából 174 ezer, burgonyából 194 ezer tonna termett.

Szőlőből 550 ezer tonnát szüreteltek, ebből 3.8 millió hektoliter bor készíthető – kiváló minőségben. Gyümölcstermésünk a 10 ezer tonnás Kajszibarack kivételével a bőség zavarával küzdött, példának okáért Almából 730 ezer, Meggyből 85 ezer tonna termett. – Van miért hálát adnunk, mindennapi kenyérszükségletünkhöz biztosítva van a gabonamennyiség. A vetőmag és az állati takarmánymennyiség is rendelkezésre áll, több mint 20 millió ember biztonságos ellátására képes a magyar mezőgazdaság – mondta Nagy István.

Fekete Károly református püspök az Igehirdetésében ugyancsak a hála kifejezését tartotta fontosnak a vasárnapi Istentiszteleten. Mint az kiderült, a Magyarországi Református Egyház történetének egy régi, szép hagyományának a felelevenítéséről volt szó, amelyet első alkalommal szervezett meg az idén a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány.

A Csomós József református püspök által celebrált Úrvacsorán részt vett az agrárminiszter, országos és megyei közéleti személyek, politikusok, a környező települések polgármesterei, továbbá a felekezet hívei.

Forrás: SfL

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.