Megye

Fél évtizedes múltra tekint vissza a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Önkormányzat Megyenapja, az idei programnak Tarcal település adott helyszínt.

A szombati eseményen Koncz Ferenc országgyűlési képviselő, Török Dezső a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat elnöke és Butta László tarcali polgármester köszöntötték a megjelent érdeklődőket. Beszédükben kitértek a megye, a történelmi borvidék, illetve a település múltjára, értékeire. Elhangzott, hogy a megyei testület nem véletlenül jelölte meg ezt a dátumot a Megyenap magtartásához, történelmi esemény indokolta a választást, II. Rákóczi Ferenc fejedelem ekkor lépte át a lengyel-magyar határt csapataival 1703-ban. A történelem a Rákóczi szabadságharc kezdeteként jegyzi a napot.

A kulturális programokkal, kirakodó vásárral dúsított rendezvény alkalmat adott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjak átadására. Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elnöke megjegyezte, hogy a díjak a megye szellemi, kulturális és természeti kincseit kívánják fókuszba állítani, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a bizottság által kiválasztott nyolc díjon felül megszámlálhatatlan a már felfedezett és a még felfedezésre váró megyei kincs. A most díjazottak érdemesek arra, hogy beírják magukat Borsod-Abaúj-Zemplén Megye történelem könyvébe.

Az ünnepségen a „Kincseink – Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Értékdíjat” kapta Agrár- és élelmiszergazdaság szakterületi kategóriában a Karcsaiak Karcsáért Egyesület,

Egészség és életmód szakterületi kategóriában a Harsány Település Értéktár, Épített környezet szakterületi kategóriában Sárospatak Város Értéktár Bizottsága a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

Ipari és műszaki megoldások szakterületi kategóriában a Vizsolyi Református Egyházközösség

Kulturális örökség szakterületi kategóriában a Bányász Kulturális Egyesület, Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar

Természeti környezet szakterületi kategóriában a Miskolci Települési Értéktár Bizottság

Turizmus és vendéglátás szakterületi kategóriában Bekecs Község.

Különdíjat kapott Keresztéte Község a Keresztéte Iskolakápolna nemzeti érték képviseletében.

A megyenap színfoltja volt annak a száz tárogatósnak a rövid koncertje, akik Szerencsen tartózkodtak a XXVII. Országos Tárogatós Találkozó alkalmából.

Forrás: SfL

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.