Oktatás - Nevelés

Hétfő reggel nyolckor csaknem 1200 helyszínen kezdődtek meg az érettségik.

Jól értelmezhető és elemezhető novellát kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében, ahogy a József Attila- és a Radnóti-vers is jó választás volt, az érettségizőknek mindig könnyebbséget jelent, ha ismert szerző művét kell elemezniük – mondta az Eduline által megkérdezett szaktanár.

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1.150 helyszínen 70.412, emelt szinten 49 helyszínen 1.608 vizsgázó érettségizik. A középszintű magyar érettségire összesen 240 percet adnak.

A diákok egy Mándy Iván-novellát, egy József Attila- és egy Radnóti Miklós-költeményt kaptak a középszintű magyarérettségi második részében. A műértelmező és az összehasonlító műértelmezés közül csak az egyiket kell kidolgozniuk.

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint a Mándy Iván-novella jól értelmezhető, jól elemezhető mű, ráadásul az egyik tankönyvcsalád Mándy Ivántól tartalmaz egy novellát – igaz, nem azt, ami az érettségi feladatsorában szerepel –, így a szerzőt valamennyire ismerik a diákok.

A József Attila- és a Radnóti Miklós-verset is jó választásnak tartja a szaktanár, „mindig könnyebbség a diákoknak, ha egy ismert szerző művét kapják, hiszen így ismerős számukra a költő érzésvilága, a motívumai, a témái”.

A József Attila-vers egyébként nagyon ismert, alighanem mindenki fejből tudja a szövegét.

Forrás: Eduline.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.