Oktatás - Nevelés

A Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskolában újra elindult az édességkészítő képzés. A városban korábban nagy hagyománya volt az édesipari képzésnek, azonban a három helyi édesipari cég összefogásával az oktatás újra elindulhatott. (x)

Az édességkészítő képzéshez alapfokú iskolai végzettség, egészségügyi alkalmasság szükséges, a képzési idő pedig 3 év. A beiskolázás tapasztalatai alapján nagy az érdeklődés a szakma iránt, minden évben be tudják tölteni a férőhelyeket. A tanulók nagyon élvezik a gyakorlati oktatást, ahol megtanulják az alapvető sütési eszközök használatát, a receptszámítást és annak alkalmazását, valamint jelentősen és látványosan fejlődik a kézügyességük.

A végzett szakmunkás élelmiszer előállító (nem feltétlenül édességkészítő) üzemben is elhelyezkedhet. Olyan területen dolgozhat, amelyre mindig is szükség van-, és lesz is a jövőben. Mivel a szakma igen sokrétű, a kezdeti alapgyakorlat megszerzése után, kellő szorgalommal és kitartással tovább képezheti magát olyan területen, amely a legközelebb áll hozzá. Munkája során kezdetben az alapfeladatok ellátásával bízzák meg, mint pl. alapanyagok kimérése receptúra alapján, termék-válogatás, csomagolás, stb. Ha ügyesen és jól dolgozik, rövid időn belül szakmai előléptetésben részesül, mint pl. gépkezelő, csoportvezető, művezető.

Milyen továbblépési lehetőségek vannak? Egy élelmiszer előállító üzemben dolgozó számára számos előre lépési lehetőség van. Bármely más élelmiszeriparral kapcsolatos szakma (pl. pék, szakács) megszerzése jelentősen könnyebbé válik az érintett számára, mivel a szakmai alapképzés során számos ismeretet már elsajátít. Tovább képezheti magát ezen a területen is, érettségi után technikusi vagy főiskolai minősítést szerezhet.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.