Oktatás - Nevelés

A Szerencsi Óvoda és Bölcsőde öt pedagógusa a nemezelés ősi technikájával ismerkedett meg a közelmúltban, a SZAKKÖR elnevezésű program keretében, melyet a Nemzeti Művelődési Intézet támogatott.

Városunkban a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár már több ilyen sikeres kurzust valósított meg, most pedig kiléptek vár falain túlra is. A kiállítást az ifjú Rusznák Gréta furulya játéka nyitotta meg, majd Király Judit, a művelődési központ igazgatója örömének adott hangot, hogy egyre szorosabb kapcsolatot ápolnak az óvodával. Hozzátette: A foglalkozások szervezője Tarnóczki Erika volt, míg a szakmai mentorálást Bodnár Balázs látta el. Erika és Balázs közös munkája révén az óvodapedagógusok nemcsak a nemezelés technikáját sajátították el, hanem azt is, hogyan lehet ezt a tudást átadni a gyerekeknek. Király Judit végezetül elmondta, hogy ez szakköri foglalkozás csak az első volt a sorban és már dolgoznak a következőn.

Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere is üdvözölte a kezdeményezést. Beszédében elhangzott, hogy a magyar kultúra megismertetését és ápolását soha nem lehet elég korán elkezdeni. Kiemelte, hogy népszerűsíteni kell a gyerekek és a pedagógusok körében a nemezelést, annak érdekében, hogy ez az ősi technika ne menjen feledésbe. Kifejtette, hogy elsőre talán bonyolultnak tűnhet, de kellő ismerettel hamar elsajátítható és remek szórakozás lehet a család minden tagjának. „Ha a gyermek látja, hogy a testvér, apa és anya örömmel csinálnak valamit, akkor az pozitívan hat a fejlődésére, hiszen a későbbi önmegvalósításnak az egyik fontos mintáját adjuk át ezzel számukra” – mondta a városvezető.

Az óvodában összesen 5 pedagógus vett részt a foglalkozásokon, amelyek során 20 alkalommal gyakorolták ezt az ősi kézműves technikát. Az egyszerűbb labdák és apróbb virágok mellett nagyobb és bonyolultabb alkotások is születtek, például táskák, kézbábok és állatfigurák. Az elkészült műveket kiállításon mutatták be, melyet a gyerekek és a szülők is megtekinthettek. A figurák többsége az óvodai játékgyűjteményt gazdagítja, így a gyerekek mindennapjaiban is jelen lesznek ezek az alkotások.

Az intézményben május 31-én a gyermeknapi rendezvényt tartottak. A színes programok forgószínpadhoz hasonlóan több állomáson zajlottak, ahol a gyerekek különböző játékos ügyességi feladatokat oldottak meg, szüleik aktív részvételével. Az óvodai udvar megtelt vidám zsivajjal és nevetéssel, ahogy a gyerekek és szüleik együtt küzdöttek meg a feladatokkal. Az állomások között volt akadálypálya és célba dobás is. A nap fénypontját egyértelműen a buborékfújó és a vattacukor jelentette.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.