Szabadidő - Életmód

A gyömbért a Távol-Keleten több mint 3000 éve ismerik és használják mint gyógy- és fűszernövényt. A hagyományos kínai gyógyászatban és az indiai Ájurvédában is fontos szerepet tölt be a betegségek kezelésében, valamint a test és a lélek harmonizálásában, ugyanis egyensúlyt teremtő alkotórésznek tartják.

Gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény. A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. A gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra.

A gyökér forrázata vértisztító hatású, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet. Hatóanyagai ingerlik a nyálkahártya receptorait a gyomorban és a belekben, ennek köszönhetően ösztönzőleg hat a gyomor- és epesavképződésre, illetve az emésztésre. Mindez – rendszeres fogyasztása esetén – védelmet nyújt a gyomorfekély ellen. Influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában.

Gyömbér tea, Fotó: essencenatural.com

A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják megfázásra, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne. Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését.

Nagyon jó memória-javító, kiélesíti az érzékeinket is. A gyömbér rendszeres fogyasztása esetén csökken az érszűkület kockázata, valamint az agyvérzésre és a trombózisra való hajlam. A gyömbérolaj a fájdalmat is csökkenti. Nem véletlen, hogy a hagyományos kínai gyógyászatban a migrén kezelésére javasolják. Kiváló szer a műtétek utáni, illetve a terhesség alatti rosszullétek csökkentésére.

Vitelki László
Gyógynövénybolt

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.