Szabadidő - Életmód

A galagonya már régóta ismert erőteljes gyógyító és mágikus bokorként.

Az ősi hagyományok szerint Krisztus tövis koronáját galagonyavesszőből fonták, és József vándorbotját is galagonyából faragták. A növény erdőszéleken és bozótosokban nő, májusban fehér virágai nyílnak, szeptemberben, októberben gömbölyű piros bogyói érnek.

Az első ismert feljegyzések egyike 1305 körül keletkezett, s szerzője még köszvény ellen ajánlotta, ám egyes források szerint a népi orvoslás szívpanaszok enyhítésére is használta. A galagonyateát a növény leveleiből, virágaiból, illetve piros bogyó terméséből készítjük, de leghatékonyabb egyszerre mindháromból. Mindenekelőtt anginás mellkasi fájdalmak megszüntetésére, magas vérnyomás csökkentésére, szívbetegségben szenvedőknél a szívösszehúzódások hatékonyabbá tételére, illetve szívritmuszavarok megszüntetésére használhatjuk.

A növény közvetlenül erősíti a szívizomsejteket, növeli a szívizom munkabírását, teljesítményét, tágítja az ereket, javítja a szívizom vérellátását és a szívösszehúzódások erősségét. Hatóanyagai infarktus után a szívizomzat vérellátását, az ér újraképződését segítik elő, a vérnyomást és pulzusszámot csökkentik, s ezzel együtt fokozzák a szervek és az izmok vérellátását.

Galagonyából készített tea - Fotó: gbistandart.ru

A 40 év feletti, keveset mozgó, rendszertelenül táplálkozó, dohányzó, nagy igénybevételnek, erős stresszhatásoknak kitett menedzserek szívműködési zavarainak megelőzésére is kiváló megoldás a naponta fogyasztott galagonyatea. Mint számos gyógynövénynél, úgy a galagonyánál is igaz, hogy rövid kúrától nem várhatunk eredményt. Nagyon fontos a tartós, naponkénti alkalmazás, azonban huzamosabb ideig tartó alkalmazása során is teljesen veszélytelen, nem alakul ki hozzászokás.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: Gyökere, szára, levelei és virágai. A beküldők közül Jáborszkiné Dr. Bodnár Ágnes, 3900 Szerencs, Szabadság út 4/5. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: A népi orvoslásban mire használták a galagonyát? Megfejtéseiket május 4-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.