Szabadidő - Életmód

A nyírfa a mérsékelt égövi Európában és Észak-Skandináviában is nő, de Észak-Amerikában és Ázsiában is őshonos, egészen Japánig. A nyír a természetgyógyászatban fontos szerepet játszik, a fának szinte minden részét felhasználják gyógyászati célokra.

Gyógyhatása sokoldalú, többek között vértisztító és vizelethajtó hatással rendelkezik. A nyírfa leveleit, rügyeit és nedvét főként vese- és hólyagbetegségek ellen, valamint a szép bőrért és hajért alkalmazzák. Különösen hólyaggyulladás, vesegyengeség, vesekő, köszvény, reuma, ödéma és ekcéma, bőrallergiák ellen vetik be, valamint a cukorbetegség enyhe eseteiben, köhögésnél és hasmenésnél éppúgy segítségül hívják, mint hajhullásnál és korpa ellen.

A legelterjedtebb alkalmazása a nyírlevelekből készült tea. Ennek erős vizelethajtó hatása van, és segít reuma, köszvény és anyagcsere-betegségek ellen. Ha makacs bőrbetegségekben szenvedünk, ihatjuk is a nyírből készült főzetet, de használhatjuk lemosás vagy fürdő formájában is.

Külsőleg alkalmazva felhasználhatjuk a leforrázott nyírfakérget is. A nyírfa nedvét március és május eleje között nyerik. Ezt a lét naponta lehet inni, tavaszi méregtelenítő kúrák kiváló kiegészítője. A nyírfanedv külsőleges felhasználásra is alkalmas, például serkenthetjük vele a hajnövekedést. Ehhez dörzsöljük be nyírfalével a fejbőrt.

A rovatot a Szerencsi Gyógynövénybolt támogatta! Kibővült árukészlettel, megújult környezetben, várja kedves vendégeit Szerencsen a Rákóczi út 108 sz. alatt.

Legutóbbi játékunk megfejtése: A barátcserje szemérmessé teszi az embert, mint a bárány. A beküldők közül Zemlényi Lászlóné, 3900 Szerencs, Bocskai út 7. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 108.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményét átveheti a Gyógynövényboltban. Új kérdésünk: Mire jó a nyírfanedv külső felhasználás esetén? Megfejtéseiket február 21-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.