Sziréna

Továbbra is gyakori, hogy visszaélnek a Magyar Posta nevével: értékes nyereményt ígérve személyes adatokat kérnek ismeretlenek. Az állami cég szerint új csalási módszerrel próbálkoznak.

Értékes nyereményeket, számos esetben akár egy mobiltelefont is ígérnek nem létező nyereményjátékra hivatkozva ismeretlenek a Magyar Posta Zrt. nevében. Az utóbbi hetekben azonban gyakori az is, hogy csomag érkezését jelzik és annak árát kérik.

Az elkövetők számos módon: e-mailben, böngészés közben felugró ablakban vagy sms-ben kérik el ügyfeleink személyes adatait, bankkártyaszámot, esetleg pin-kódot vagy egyszerűen pénzt, az értesítésben pedig a Magyar Posta logóját és arculati elemeit használják, ezzel megtévesztve az ügyfeleket

- olvasható a társaság honlapján.

Az adathalász támadások jó részét kis odafigyeléssel fel lehet ismerni. Gyanakvásra adhat okot már az is, ha olyan nyereményjátékról kapunk értesítést, amely ismeretlen. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes ellenőrizni a posta honlapján, ahol minden akciót közzétesz a cég. Gyakori, hogy magyartalan vagy nyelvtanilag helytelen a megfogalmazás, előfordul, hogy hiányoznak az ékezetek a megérkező e-mailekben, sms-ekben.

Fontos tudni, hogy a Magyar Posta sem telefonon, sem sms-ben, sem emailben nem kér be érzékeny személyes adatokat, böngészés közben felugró ablakokban nem hirdet, valamint a posta által meghirdetett akciókhoz minden esetben tartozik játékszabályzat, amelyben leírják, hogy a nyerteseket milyen módon értesítik.

A cég a megtévesztő értesítésekről szóló ügyfélbejelentéseket komolyan veszi, minden esetben jelzi az adathalászatot az intézkedésre jogosult hatóságnak és tájékoztatja a lakosságot a honlapon és a közösségi oldalakon.

Forrás: Napi.hu/Posta.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.