Sziréna

A Szerencsi Hírek korábban már beszámolt arról, hogy a Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte (2021. október 17-ig) annak a két fiatalkorúnak a letartóztatását, akiket a 2021. szeptember 14. napján Monok határában elhunyt férfi megölésével gyanúsítanak.

A legfrissebb információk szerint mivel a gyanúsítottak védői fellebbeztek a határozat ellen, az ügy másodfokon a Miskolci Törvényszékhez került. Dr. Majoros Tünde, a Miskolci Törvényszék sajtótitkára lapunk érdeklődésére válaszolva közölte, hogy a törvényszék helybenhagyta a járásbíróság végzését, így az végleges. A gyanúsítottak október 17-ig biztosan rács mögött maradnak.

A rendelkezésre álló információk szerint a két fiatal a Monok melletti horgásztónál alkalmi munkát végzett. Napközben engedély nélkül magukhoz vették a gátőrként dolgozó sértett autóját és azzal egy nádas-füves területen elakadtak. Amikor ezt a sértett észlelte, ingerült lett és közölte a gyanúsítottakkal, hogy feljelentést fog tenni az esetről. Szóváltásuk tettlegességig fajult: a két terhelt puszta kézzel, illetve a helyszínen talált fahasábokkal ütlegelte a sértettet, leginkább annak fejét.

A 77 éves sértett a bántalmazás következtében a helyszínen életét vesztette. A fiatalok a holttestet a tó melletti erdős részre húzták, azt faágakkal és levelekkel fedték el. Cselekményük alkalmas lehet a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megállapítására, amely akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, azonban a további nyomozási cselekmények alapján nem zárható ki súlyosabb minősültség sem. A kiszabható büntetés lehetséges tartama önmagában megalapozza a szökés, elrejtőzés veszélyét, amelyet nem ellensúlyoz a gyanúsítottak tanulói jogviszonya sem, mivel iskolaidőben végezték az alkalmi munkát és egy helyben tartózkodásuk családi környezetük ellenére is könnyen felszámolható.

Cselekményük alkalmas lehet a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megállapítására, amely akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, azonban a további nyomozási cselekmények alapján nem zárható ki súlyosabb minősültség sem. A kiszabható büntetés lehetséges tartama önmagában megalapozza a szökés, elrejtőzés veszélyét, amelyet nem ellensúlyoz a gyanúsítottak tanulói jogviszonya sem, mivel iskolaidőben végezték az alkalmi munkát és egy helyben tartózkodásuk családi környezetük ellenére is könnyen felszámolható.

Tartani kell attól is, hogy a gyanúsították a büntetőeljárásban részt vevő személyek befolyásolásával, megfélemlítésével megnehezítenék a bizonyítást. A bíróság figyelemmel volt arra is, hogy a fiatalok törekedtek a sértett holttestének elrejtésére, amellyel a felderítést kívánták akadályozni.

Fotó: illusztráció

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.