Sziréna

Új módszerekkel ellenőriztek a rendőrök Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye útjain az elmúlt napokban – írta a police.hu. Az ellenőrzés elsősorban a passzív biztonsági eszközök, így a biztonsági öv, a bukósisak és a biztonsági gyermekülés használatára terjedt ki. Az ellenőrzések kiemelt célja, a balesetek megelőzése azért, hogy mindenki hazaérjen.

Az öt napos akcióban, amely február 19-én zárult, a rendőrök, 1161 személlyel szemben szabtak ki közigazgatási bírságot, azért mert becsatolt biztonsági öv nélkül közlekedtek, 43 esetben kellett intézkedni azért mert a gyermekülést nem megfelelően használták, és voltak olyan motorosok akik becsatolt bukósisak nélkül ültek a motorra.

Az autópályák vármegyei szakaszain, új ellenőrzési eszközöket is bevetettek a rendőrök a szabálysértők kiszűrésére. Drónnal és a civil – rendőri jelleg nélküli – kisbusszal kiszűrhetők azok a járművezetők is, akik adott esetben a rendőri ellenőrzést észlelve, menet közben csatolják be a biztonsági övet.

A rendőrségi tapasztalatok alapján, az övhasználattal akár 60 százalékkal is javulhat a túlélés esélye egy baleset során. A 150 centiméternél alacsonyabb, valamint a 3 év alatti gyermekek kizárólag becsatolt gyermekbiztonsági rendszerben, gyermekülésben szállíthatóak. A gyermekülés nem helyezhető az első ülésre, csak menetiránnyal ellentétes irányban illetve kizárólag akkor, ha nincs légzsák, vagy az inaktív.

Azok a gyermekek, akik már kinőtték a gyermekülést, azonban a gyárilag beépített biztonsági övekhez biztonsággal magasságuk miatt, még nem rögzíthetőek, esetükben ülésmagasító használható.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.