Aktuális

Meghaladta a 112 millió főt a hivatalosan detektált koronavírusosok száma globálisan, a halálos áldozatok száma megközelíti a 2,5 millió főt. A járvány harmadik hulláma elkezdődött, a világ az oltási kampányokkal küzd a vírus ellen. Magyarországon február 22-én hétfőn a veszélyhelyzetet meghosszabbították 90 nappal. Eközben az országban is megjelent a koronavírus új variánsa.

– Szerencsen is elérkeztünk a koronavírus-járvány harmadik, felfutó szakaszához. Napról-napra nő a betegek száma, többen kórházi kezelést kapnak, a súlyos tünetekkel rendelkezők közül már lélegeztetőgépre is kerültek – tájékoztatott a szerencs.hu kérdésére válaszolva dr. Gál Tamás. Hozzátette: a számadatok jelzik, hogy hazánkban is gyorsan terjed a brit vírusmutáns.

A brit mutáció gyorsabban terjed a COVID-19-nél. Rusvai Miklós víruskutató, a Magyar Tudományos Akadémia doktora az M1 műsorában február 13-án elmondta, hogy az alkalmazott vakcinák hatékonyak ellene.

Hazánk az 54. ország a világon, ahol megjelent a brit vírusvariáns. Elhangzott: nagyobb mennyiségben termelődik a megfertőzött emberek szervezetében, és könnyebben elkapják a fogékony emberek. Ezért körülbelül 70 százalékkal gyorsabban terjed, mint a korábbi változatok.

Az AstraZeneca vakcinája február 17-én érkezett meg a szerencsi praxisokba © Fotó: Nagy István 

– Településünkön a betegek számát tekintve gyorsan közelítünk a járvány tavaly októberi csúcsához, ezért kiemelten fontos az óvintézkedések betartása és a már rendelkezésünkre álló védőoltásoknak a felvétele – hangsúlyozta dr. Gál Tamás és felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a védőoltás önkéntes, a beadatásának a feltétele a regisztráció (www.vakcinainfo.gov.hu).

A Pfizer-BioNtech és a Szputnyik V. oltásokat a 60 év feletti krónikus betegek kaphatják meg Miskolcon, a megyei kórház oltópontján. AstraZenecából 20-30 darab áll rendelkezésre körzetenként – a 60 év alatti krónikus betegeket oltják a háziorvosi rendelőkben –, a Sinopharm vakcinából praxisonként 50-60 darab érkezett. Utóbbit az a 18. életévét betöltött személy kaphatja meg akinél kórelőzményben nem fordul elő az injekció beadását kizáró ok. Az oltás sebességét a rendelkezésre álló vakcinák mennyisége határozza meg, a háziorvosok arról is döntenek, hogy kinek melyik vakcina adható.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.