Aktuális

A nemzeti összetartozás napjához közel, a trianoni békediktátum 102. évfordulójára emlékeztek meg június 2-án a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola diákjai. Az intézmény udvarán a tanulókat Piriczné Sima Judit pedagógus köszöntötte. Beszédében elhangzott, hogy az I. világháborút lezáró békefolyamat következményeként mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

A Felvidék, a Kisalföld északi fele és a Kárpátalja Csehszlovákiához, Erdély, az Alföld keleti pereme és Kelet-Bánát Romániához, Horvátország, Bácska, Nyugat-Bánát, Zala megye nyugati pereme, a Muraköz és a baranyai háromszög a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, Nyugat-Magyarország egy sávja Ausztriához került, Lengyelország pedig északon Szepes és Árva megyéből kapott területeket.

A döntés családokat, falvakat, városokat, régiókat választott ketté. Végeredményben a magyar állam elvesztette területének mintegy kétharmadát, iparának 38, nemzeti jövedelmének 67 százalékát. Ezt követően az iskola diákjai adtak ünnepi műsort.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.