Aktuális

Szerencs újkori történelme szorosan összekapcsolódik a gyárainak történetével. Sikereik fellendítették a város gazdasági és szellemi életét, hozzájárultak a térség ipari kultúrájának meghonosodásához. A csokoládégyárat száz éve alapították, a centenárium alkalmából március 2-án sajtótájékoztatót tartottak a Rákóczi-várban.

Az eseményen dr. Koncz Zsófia, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy az évforduló alkalmából programokkal tűzdelt évre lehet számítani. Beszédében a szerencsi Artúr Napok Fesztivált emelte ki, amit ezen az éven már harmadik alkalommal fognak megtartani. Elhangzott, hogy a programok közül talán a legtöbb látogatót ez fogja vonzani a városba, amit augusztus 25–27. között rendeznek meg. Hangsúlyozta: a zenei fesztivál legfőbb célja a szórakoztatás mellett, a csokoládé népszerűsítése. Hozzátette: nem titkolt céljuk, hogy az eddigi látogatottsági csúcsot megdöntsék, és az idén először átlépjék a negyvenezres vendégszámot – mondta az országgyűlési képviselő.

„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség" – ezzel a Wass Albert idézettel kezdte mondandóját Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere. A városvezető elmondta, hogy a jelenlévők az erőt és az összefogást képviselik. Hangsúlyozta: ezen az éven minden városi eseményt igyekeznek majd összekötni a száz éves szerencsi csokoládégyári programokkal. „Mindenütt szeretnénk megjelentetni a száz éves történelemmel rendelkező édességet, a húsvéttól kezdve egészen adventig. Reméljük, mindenki érezni fogja a hegyaljai bor, a szerencsi csoki és a vendégszeretetünk ízét – fogalmazott a polgármester.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a helyi csokigyártás történelmének az egyharmadában voltak részesek. Az ügyvezető igazgató szerint Szerencs neve egyet jelent a csokoládéval. Ezt az értéket meg kell őrizni és tovább kell vinni. Noszek Péter emlékeztetett arra, hogy 2018-ban a Nestlé átadta a „Szerencsi” márkanevet a Szerencsi Bonbon Kft.-nek, 2021-ben pedig a városnak adományozták a „cicás” kakaópor védjegyének a tulajdonjogát. A centenáriumi programokban a Nestlé is kiveszi a részét, hiszen elkötelezett támogatója az értékek megőrzésének. A cégnek a következő száz év is legalább annyira fontos lesz, mint az elmúlt időszak – zárta gondolatait az ügyvezető igazgató.

Dr. Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. alapító-igazgatója hangsúlyozta, hogy Zemplénnek 2008-ig három nagy kincse volt. „Mára sajnos ebből csak kettő maradt a tokaji bor és a szerencsi csoki, amikre a továbbiakban nagyon kell vigyázni, mert a térséget ez különbözteti meg az ország más tájegységeitől” – hangsúlyozta az alapító-igazgató. A cég 26 éve foglalkozik csokoládégyártással és nem titkolt céljuk az, hogy a szerencsi értéket megmentsék és továbbfejlesszék. Hozzátette: több helyi és országos programmal is készülnek az évfordulóra. Az egyik ilyen a Magyar Posta Zrt.-vel együttműködve egy emlékbélyeg kiadása.

Dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének ügyvezetője a Magyar Géniusz program jelentőségét emelte ki. Elhangzott, hogy a program égisze alatt működő vándorkiállítás az adott településre, múzeumra leginkább jellemző és legjelentősebb műtárgyakat vonultatja fel, melyek képviselik az intézményt, a települést, s annak történelmi és kulturális múltját. A programhoz a szerencsi Zempléni Múzeum is csatlakozott, aminek köszönhetően tágabb közönséghez jut el a helyi érték és szerencsi csokoládégyártás története.

Majoros Judit, a Zempléni Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy a Géniusz program folytatásaként, továbbá az elmúlt száz éves csokoládégyártás tiszteletére egy új tártárlattal kedveskednek a látogatóknak, ami az „Édes évek, a szerencsi csokoládé száz éve” címet fogja viseli. A tárlat 2023. június 8-án nyílik a Zempléni Múzeumban. Elhangzott, hogy az intézmény már régóta kutatja a gyár történelmét, az elmúlt időszakban rengeteg tárgyi felajánlás érkezett, amit ezen a napon mutatnak majd be a nyilvánosságnak. Hozzátette: a tudományos kutatás nem áll meg, sőt, a jövőben olyan nyílt online adatbázist szeretnének létrehozni, ahová bárki feltölthet a gyár történelméhez kapcsolódó anyagokat, mint pl. fotókat, videókat, beszámolókat vagy évkönyveket.

(A csoportfotón balról jobbra: Dr. Takács István a Szerencsi Bonbon Kft. alapító-igazgatója, Lidia Wrońska a Nestlé Hungária Kft. szerencsi és diósgyőri gyárainak igazgatója, Noszek Péter a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető-igazgatója, dr. Koncz Zsófia a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, Nyiri Tibor szerencsi polgármester, Majoros Judit a Zempléni Múzeum igazgatója, Dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének ügyvezetője, a Magyar Géniusz program koordinátora.)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.